Mihai Gâdea a făcut topul celor mai de temut criminali din România

Mihai Gâdea a făcut, în cadrul ediției de luni seara a emisiunii „Sinteza Zilei”, topul celor mai periculoși criminali din istoria României. Topul include 10 personalități malefice, care au reușit să își ducă planurile criminale la bun sfârșit.

Locul 10 este ocupat de Gică Cioc, cunoscut și sub porecla „Balaurul”. În anul 1945, el a comis o serie de infracțiuni de o gravitate fără precedent în Capitală. Peste 10 persoane au căzut victime ale acestui individ, fiind ucise în mod brutal prin împușcare cu gloanțe de proveniență rusească. El era poreclit și „Hitler”, datorită mustaței specifice.

Pe locul 9 se află Petre Silberschmied, zis „Argintaru”, care a activat în perioada de după Cel de-al Doilea Război Mondial. Membrii temutei bande a lui Argintaru au tras rafale de pistol automat, iar zeci de polițiști, jandarmi sau gardieni au căzut victime sub atacurile lor, însoțite de jafuri în bănci și magazine. Argintaru a fost arestat, dar nu a apucat să-și audă sentința. El a încercat să evadeze și a fost împușcat.

Locul opt este ocupat de Asasinul de Anul Nou, Grigore Uruc. El era un țăran analfabet care locuia în comuna Țintaș din Buzău. Atunci când a fost arestat, a ucis 4 oameni, printre care și o fetiță de 13 ani. El a fost executat în 1988.

Pe locul șapte se află Eugen Grigore, cunoscut și sub numele de „Amarul gust al răzbunării”. El era un simplu șofer din Iași când și-a descoperit familia măcelărită și casa incendiată. Confruntat cu această tragedie, Eugen Grigore a decis să inițieze o anchetă personală și a descoperit că autorii erau membri ai unei șatre. El a intrat în șatră cu camionul și a omorât 30 de persoane.

Locul șase în acest top este ocupat de Nicolae Purecică, denumit și „Ferentariul de acum 60 de ani”. În Oradea, în anul 1947, el a desfășurat o serie de zeci de atacuri armate asupra oamenilor nevinovați. Ceea ce făcea această poveste și mai sinistră era modul brutal în care își omora victimele, depășind cu mult simpla tâlhărire.

Pe primul loc în top se află o femeie, cunoscută drept „Văduva Neagră”

Locul cinci în acest top îl ocupă Iancu Berilă, cunoscut și sub numele de „Ucigașul brutarilor”. El rămâne unul dintre cei mai sângeroși criminali din istoria recentă a României. Cu o statură impozantă și o expresie înfricoșătoare, acest individ a instaurat teroare în întreaga țară într-un interval foarte scurt. Cei afectați în mod majoritar de acțiunile sale au fost brutarii. Berilă a ucis 20 de brutari.

Ion Rîmaru se află pe locul patru. El se face vinovat de un omor calificat, şase tentative de omor, cinci violuri, o tentativă de viol şi mai multe furturi şi tâlhării.

„Rîmarul are crimă pe mobil sexual. A avut victime pe care le-a violat, nu le-a luat ceasul, nu le-a luat nimic. Deci avem criminalul achizitiv, cum sunt ăștia mânați de interesele materiale și criminalul, robul structurilor sale hedoniste exacerbate pe sexualitate. Deci el se află într-o altă zonă. Pericolele sunt aceleași, dar în mână o altă motivație”, a explicat psihologul criminalist Tudorel Butoi, pentru Antena 3.

„Ereditatea crimei”, pe numele său din buletin, Florea Rîmaru, se situează pe locul 3. În tumultul anului 1944, Bucureștiul era marcat de o serie de crime șocante. În decurs de doar un an, cinci femei au căzut victime unor acte de violență bestială. Florea Rîmaru era tatăl asasinului cel mai notoriu din istoria criminală a Bucureștilor, Ion Rîmaru. Ultimele cuvinte ale fiului său, înainte de executare, au fost: „Chemați-l pe tata. El este de vină”.

Pe poziția a doua se află Vasile Tcaciuc, cunoscut sub numele de „Măcelarul din Iași”. În deceniul anilor 1930, România a fost marcată de o serie de crime, iar autorul lor ar putea cu succes figura în galeria neagră a celor mai notorii criminali în serie din întreaga lume. În doar 5 ani, el a ucis 26 de persoane, în încerarea de a-i jefui.

Pe primul loc se află Vera Renczi, cunoscută sub numele de „Văduva Neagră”. Numele ei adevărat nu este cunoscut, Renczi era numele de familie al fostului soț. Femeia se îmbrăca mereu în negru și își ucidea amanții. În subsolul casei sale au fost descoperite 35 de sicrie de zinc. Ea l-a ucis și pe fiul său, Lorenzo, care avea doar 10 ani atunci când a aflat despre crime.