Mihaela Iorga-Moraru a mai lucrat pentru Direcția Naţională Anticorupție

Procuroarea Mihaela Iorga-Moraru este propunerea ministrului Justiţiei pentru șefia al Secţiei de combatere a corupţiei în cadrul DNA. Ea a mai lucrat în cadrul Direcției în mandatele lui Daniel Morar şi al Laurei Codruţa Kovesi. Cu aceasta din urmă a intrat într-un conflict serios, care a ajuns chiar și în instanță.

Atât de tare a supărat-o pe Kovesi, încât în luna iulie 2017, ea a semnat ordinul de revocare a Mihaelei Iorga Moraru. Aceasta ocupa la acel moment funcţia de procuror DNA. Motivul acordat pentru demitere a fost faptul că nu a înregistrat un denunţ, potrivit prevederilor legii. Sentimentul a fost reciproc, dat fiind că Iorga-Moraru și-a dat și ea șefa în judecată, ulterior.

Procuroarea a cerut despăgubiri de 10.000 de euro și a precizat că a suportat presiuni morale și emoționale. Ordinul de revocare a fost anulat, însă procuroarea nu a primit despăgubirile. La acel moment, Iorga-Moraru acuza tensiuni între ea și Laura Kovesi. Sugera că ele ar avea legătură cu un dosar care o viza și pe Elena Udrea.

În cele din urmă, procuroarea a fost transferată la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău. La extrem de scurt timp, ea a ajuns la Parchetul General.

Ulterior, conflictul a continuat, deoarece DNA a sesizat numeroase nereguli în activitatea procuroarei. Mai mult, în biroul ei au fost găsiți bani și bunuri neînregistrate.

Mihaela Iorga-Moraru
Mihaela Iorga-Moraru/ SURSA FOTO: Antena 3 CNN

Procuroarea l-ar fi ajutat pe Florian Walter

În 2017, Mihaela Iorga-Moraru a fost acuzată de către DNA că ar fi oferit ajutor omului de afaceri Florian Walter. La acel moment, el era anchetat de către DIICOT. În cele din urmă, la un an distanță, ea a discutat despre neregulile observate în mandatul Laurei Codruța Kovesi, pe când aceasta ocupa funcția de procuror șef al DNA.

„Probabil că a fost o evoluție în timp. Sunt procuror DNA din ianuarie 2006. Am devenit procuror dintr-un interviu. Pot să vă spun că între mandatul lui Moraru și Kovesi e o mare diferență.

O comparație nici nu se poate face. Mandatul lui Moraru s-a caracterizat prin asumare, prin echilibru, iar la Kovesi a însemnat lipsă de asumare și pentru prima dată cred că am simțit ce înseamnă să existe o presiune pe dosare.

În 2013 am avut o ieșire publică în care am insistat pe o procedură transparentă de numire a procurorului șef. Nu pentru că îmi doream o funcție, și mai ales funcția de procuror șef.

A fost doar pentru susținerea unui principiu. Era un principiu pe care-l susțineau mai mulți procurori din DNA”, a declarat Mihaela Iorga, pentru Antena 3 CNN.