Procurorii Horațiu Radu și Nicolae Solomon au (cel puțin) doi prieteni prin care fac jocuri în domeniul justiției. Aceștia sunt  procurorul Cristian Ban, fost vicepreședinte al CSM și procurorul Bogdan-Ciprian Pîrlog, adjunct al Parchetului Militar, se arată într-un articol realizat de Gândul.

Procurorul Cristian Mihai Ban, este vizat într-un dosar de abuz în serviciu, dosar care a fost inițial deschis la DNA, în urma unei plângeri formulate de Nicolae Marin, însă parchetul anticorupție a dispus clasare în 11 mai 2018. Soluția a fost atacată de Nicolae Marin la Înalta Curte de Casație de Justiție, unde, în 6 decembrie 2018, judecătoarea Alina Ioana Ilie a desființat ordonanța de clasare și a trimis dosarul la SIIJ pentru „a începe urmărirea penală în rem cu privire la faptele ce formează obiectul sesizării organului judiciar„.

Ulterior, în 1 martie 2019, procuroarea Puiu Zarafina l-a informat pe Nicolae Marin că plângerea formulată împotriva procurorului Ban și împotriva procuroarelor Luminița Palade și Florina Lucan de la Parchetul Curții de Apel București a fost înregistrată. Cristian Ban, care este plătit regește, cu un venit de peste 9.000 de euro pe lună, potrivit propriei declarații de avere din 2019, este vizat şi într-un al doilea dosar la SIIJ, dosar instrumentat de procurorul Mihaela Iorga Moraru, dată afară de la DNA de Laura Codruţa Kovesi în 2018 şi repusă în funcţie de instanţă.

Câți bani deconta procurorul Ban de la stat

Surse de încredere au declarat pentru gandul.ro că procurorul Ban ar fi decontat de la statul român 600 €/lună pentru chirie. Acest lucru a trezit semne de întrebare astfel că ziarul Gândul i-a adresat public mai multe întrebări procurorului.

„Este adevărat că apartamentul pentru care ați decontat aproximativ 50.000 de euro, bani publici, ar aparține tatălui dumneavoastră?” a fost întrebarea adresată de Gândul, după ce, din surse sigure s-a aflat că reședința la care ar fi locuit și ar fi decontat bani de chirie, aparținea părinților lui Cristian Mihai Ban.

La ultimele întrebări ale jurnaliștilor GÂNDUL.RO, procurorul a declarat că beneficiază în continuare de indemnizație de chirie de la CSM, așa cum beneficiază și ceilalți membri.

„În condițiile în care sunteți coproprietarul (cu fosta soție) a unei vile în Popești Leordeni, banii de chirie pentru ce imobil îi încasați?”, a fost a doua întrebare pusă de jurnaliști.

Procurorul a mai declarat jurnalistilor că „nu m-am întâlnit cu politicieni decât în cadrul instituțional sau la evenimentele publice la care am participat”.

Surse din cadrul CSM au relatat pentru gandul.ro în ziua în care Consiliul a emis avizele pentru numirea șefilor de parchete, procurorul Ban a avut o întâlnire cu un deputat USR.

Astfel apare și cea de-a treia întrebare. „Această întâlnire a fost una oficială?”, se întreabă jurnaliștii.

Motivul este acela că deputatul respectiv a postat pe Facebook fix în data de 11 februarie următoarele: ”Îi solicit domnului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu, să sisteze procedura de numire a Procurorului General și a procurorului șef DIICOT”.Bogdan Pîrlog și legăturile cu Serviciile.

 

Bogdan Ciprian Pîrlog, cercetat disciplinar

Al doilea procuror-prieten al tandemului Radu-Solomon este Bogdan Ciprian Pîrlog.

Acesta și-a început activitatea de procuror în 2001 la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov. În 2003 s-a mutat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Gheorghieni, iar în 2006 a ajuns la Parchetul de pe lângă Judecătoria București, fiind cercetat disciplinar pentru legături cu Serviciile de informații, așa cum dezvăluia în trecut România Liberă.

În 2008-2010 Pîrlog a fost procuror la Parchetul Tribunalului București, iar în 2010-2013 a fost detașat în cadrul misiunii Eupol Afganistan, în funcția de expert UE, unde activitatea procurorului n-ar fi fost apreciată. Potrivit gandul.ro, Comandantul Europol pentru Afganistan a trimis inclusiv două scrisori statului român în care solicita retragerea magistratului român pentru că ar fi periclitat misiunea.

În plus, există date care arată clar că din scrisoare reiese că procurorul a solicitat în exces concediu medical, n-a ascultat indicațiile șefilor Europol și a avut o atitudine total neprofesionistă față de colegii săi. Toate acestea au fost cuprinse în scrisorilor trimise de șeful Europol către Adrian Bratu, reprezentantul României pentru UE. Contrar celor scrise în scrisoarea șefului Europol, Bogdan Pîrlog a declarat pentru GÂNDUL.RO că s-a descurcat foarte bine, fiind chiar medaliat în primul an, deși scrisorile trimise de Hansjorg Haber și Karl Ake Roghe relevă altceva.

Comandantul Europol pentru Afganistan a trimis două scrisori statului român în care solicita retragerea magistratului Bogdan Pîrlog pentru că ar fi periclitat misiunea

 

Comandantul Europol pentru Afganistan a trimis două scrisori statului român în care solicita retragerea magistratului Bogdan Pîrlog pentru că ar fi periclitat misiunea

 

După ce s-a întors în România, acesta a revenit la Parchetul Tribunalului București, până în 2015, și apoi la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 6. În 2018 a devenit procuror militar, unde și-a fixat ca obiectiv transformarea parchetul militar într-un fel de Direcție de Operațiuni Speciale, fiind cunoscut că a dorit să detașeze peste 30 de polițiști. Nu în ultimul rând, Pârlog a fost implicat în scandalul protestului 10 august, fiind cercetat de către Inspecția Judiciară, iar după acest incident a dorit să preia frâiele SIIJ. Dar despre alte ”rotițe” din sistemul subteran din Justiție, mai sunt de povestit.