"Fondul suveran va fi activ începând cu 1 ianuarie 2018 şi va fi un bun mecanism pentru politicile Guvernului. Nu va fi o întârziere (privind viitoarele IPO-uri – n. r.). (…) Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care Guvernul vrea să le îndeplinească, adică Fondul Suveran. Acum aşteptăm aprobarea Eurostat şi, în momentul în care o vom avea, vom aproba legea în Guvern şi apoi o aducem la Parlament. Poate mulţi dintre voi vor să ştie cum va funcţiona. Încercăm să avem cât mai multe beneficii putem de la companiile profitabile pe care le deţine statul. Încercăm să luăm aceşti bani şi să îi investim în infrastructură. De asemenea, intenţionăm să folosim banii pentru investiţii brownfield sau greenfield", a spus Fifor.

Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI) va avea 27 de companii profitabile în portofoliu, iar listarea Hidroelectrica va fi decisă de noua entitate, au anunţat, la finele lunii august, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP), într-o întâlnire cu presa.

Potrivit reprezentanţilor MFP, FSDI va avea un capital social în numerar de 1,85 miliarde lei, bani proveniţi din Trezorerie, din privatizări.

"Capitalul social al FSDI va fi format din aport în natură reprezentat de pachete de acţiuni deţinute de stat la societăţile care se vor afla în portofoliul FSDI, precum şi din aport în numerar. Pachetele de acţiuni se transferă în proprietatea FSDI, iar acesta va putea dispune liber de ele, în calitate de bunuri proprii. În cazul societăţilor în care la data preluării, statul este acţionar integral sau majoritar, FSDI nu va putea înstrăina, sub orice formă aceste acţiuni, dacă acest fapt va duce la pierderea poziţiei de acţionar majoritar a FSDI la societăţile în cauză", se arată în expunerea de motive a proiectului publicat pe 30 august pe site-ul instituţiei.

Fondul va avea în portofoliu 27 de companii profitabile, dar CEC Bank şi Eximbank au fost excluse pe motiv că "ar fi fost ciudat să se îndatoreze pentru un proiect la băncile din portofoliu".

"Proiectul de act normativ va avea impact asupra veniturilor bugetului de stat începând cu anul 2018, în sensul reducerii veniturilor la bugetul de stat cu valoarea dividendelor încasate de FSDI în contul acţiunilor transferate în portofoliul FSDI. Această influenţă va fi recuperată în anii următori primului an de funcţionare prin încasarea dividendelor pe care FSDI le va plăti statului, în calitate de acţionar unic, potrivit hotărârii Adunării Generale a Acţionarilor de repartizare a profitului şi stabilire a dividendelor", se arată în expunerea de motive.

Proiectul de lege va fi trimis Guvernului, cu avizul primit de la Eurostat in legatura cu clasificarea Fondului (bugetar/in afara bugetului), iar Executivul l-ar putea aproba intr-o sedinta din luna septembrie si transmite apoi Parlamentului.

Printre cele mai importante pachete de actiuni care vor fi incluse in Fondul Suveran sunt cele de la Electrica (unde statul detina 48,7% din actiuni), Petrom (20,6%), Telekom Romania (45,9%), Hidroelectrica (80%) si Engie Romania (31,8%).