Criptomonedele sunt fără doar și poate un fenomen global care a devenit extrem de popular și la noi în țară. Fie că faci parte din rândul investitorilor experimentați sau din categoria celor care își doresc să cumpere, dar nu știu cum sau ce, trebuie să te informezi corespunzător cu privire la piață.

Care sunt primele sfaturi pe care un consultant în crypto ți le dă?

Mihai Daniel, consultant criptomonede

„Primul lucru pe care îl spun este să se educe. În al doilea rând le spun să nu investească mai mult decât pot pierde. Prima întrebare pe care toată lumea o pune este „Care este moneda cu potențial 10x,5x”, toată lumea vrea să câștige” ne transmite analistul.

Din punct său de vedere, cea mai mare problemă de actualitate este faptul că majoritatea persoanelor care doresc să investească o fac „după ureche”, într-un mod speculativ: „În clipa de față marea majoritate investește ca la păcănele, adică nu o fac într-un mod documentat.  Nimeni nu se uită să facă o analiză, un audit, să înțeleagă ce face un proiect. Toată lumea vrea să speculeze trendul de piață.” ne povestește Daniel Mihai.

Impactul criptomonedelor nu are loc doar la nivel economic, dar și social sau cultural. Analistul a pus accent pe faptul că în momentul de față ne aflăm într-o perioadă de conștientizare al fenomenului: „Este momentul în care auzi discuții în cafenele, în magazine, toată lumea vorbește despre crypto. Impactul este destul de mare către piață și este normal. Avem parte de o evoluție organică.”

Cum trebuie să tratezi investiția în criptomonede?

Investițiile în monedele virtuale au început să fie privire de o mulțime de oameni ca o potențială posibilitate de îmbogățire peste noapte. Faptul că poți realiza o creștere de 10, 20 sau 30% peste noapte sau într-o săptămână a investiției tale a adunat în același loc atât experți cât și amatori.

„Eu întotdeauna le spun: dacă ați cumpărat o monedă și sunteți pe minus, cea mai mare greșeală ar fi să vindeți, să încercați să cumpărați altceva, să recuperați pierderea. Cel mai bine este să așteptăm, răbdarea este elementară, disciplina atunci când investim este elementară. E adevărat, mulți cumpără la vârfuri, mulți cumpără când nu ar trebui, deoarece nu se documentează. Cea mai importantă investiție este în educație”, explica Daniel Mihai în timpul dezbaterii.