Micuţa Amal se pregăteşte pentru marea călătorie din Siria în Europa

Acolo doreşte să-şi găsească mama, apoi să se întoarcă la şcoală şi să înceapă o viaţă nouă. Aceasta este povestea micuţei Amal, un copil refugiat neînsoţit de părinţi, întruchipat de o păpuşă cu o înălţime de 3,5 metri, care va străbate 8.000 de kilometri pentru a pune în lumină poveştile a milioane de refugiaţi copii. Ziarul Kathimerini a urmărit prezentarea online susţinută de echipa din spatele acestui demers ambiţios şi prezintă cititorilor amănunte despre acest parcurs cutremurător.

Ideea s-a născut în lagărul de refugiați de la Calais, unde, în urmă cu șase ani, doi britanici organizaseră diferite ateliere educative pentru refugiați. În urma acestei experiențe, au pus în scenă un spectacol de teatru („Jungla”) care a avut mare succes în Anglia și America. În acel spectacol, unul dintre personaje era Amal, o fetiță neînsoțită din Siria. Tocmai povestea ei au ales să o dezvolte şi să o amplifice.

Inițial, au cerut unui celebru grup de producători de păpuși din Africa de Sud să o creeze pe Amal. După cum au explicat ei, au dorit-o în mod deliberat atât de mare, încât să atragă atenția, să te facă să te uiți la ea. Ea va fi condusă de trei persoane – una pe piciorange. Ochii păpuşii se deschid și se închid cu ajutorul unui computer, însă păpuşa nu are voce, va putea doar comunica prin mișcare și uneori ar putea părea că șoptește, astfel încât cineva din grup să poată transmite publicului diverse mesaje. În Grecia, coodonatoarea acţiunii va fi Yolanda Markopoulou. Regizori cu mare experiență plafinifică de un an încoace, împreună cu o serie de parteneri greci – evenimentele care vor avea loc în șase orașe grecești.

Traseul

Pe 7 august, Amal va trece din Turcia în insula Chios. O escală simbolică pe traseu – prima trecere dificilă spre Europa. Acolo va fi întâmpinată cu muzică și spectacole, iar două săptămâni mai târziu va fi transportată la Ioannina, apoi la Trikala, Larissa, pentru a ajunge la Elefsina și Atena. La fiecare oprire, echipa colaborează cu autorităţile locale, cu diverse organizații și artiști din orașul respectiv. Scopul este ca, utilizând potențialul fiecărei zone, să transforme fiecare oprire într-o sărbătoare a orașului în sine.

La Atena va ajunge la sfârșitul lunii august. Va fi primul oraș european important ce va fi vizitat de Amal, iar pentru una dintre acțiuni, echipa lucrează la a stabili o paralelă cu mitul firului Ariadnei. Lui Amal va fi dat să țină o frânghie roșie – un fir pentru a nu se pierde, pentru a nu se teme atunci când va explora orașul care i s-ar putea părea haotic. Când se va întâlni mai târziu cu Minotaurul, va fi pusă în situaţia de a-și depăși temerile. Dar acum va avea alături noii prieteni pe care îi va fi întâlnit pe drum. De la ei, ea va prinde forţa de a-și continua călătoria.

După cum explică Yolanda Markopoulou, fiecare activitate artistică se va baza pe o acţiune de bun-venit: „Dacă micuța Amal ar veni în orașul tău, cum ai primi-o? Poate fi un gest foarte simplu, cum ar fi să-i dai un pahar cu apă, să o găzduiești, să-i dai haine sau să te joci cu ea. Să o îmbrățișez sau să-i cânţi un cântec de leagăn pentru că nu o are pe mama sa lângă ea”.

La Pireu, de exemplu, va fi găzduită la Teatrul Municipal – așa cum s-a întâmplat în cazul refugiaților de după catastrofa din Asia Mică. Dar Amal este singură și îi este greu să doarmă. Un cor îi va cânta un cântec de leagăn pentru a o adormi în final. A doua zi va călători cu corabia la Bari. Va face în total de 65 de opriri pe traseu până va ajunge la Manchester. Pe drum, vor exista spectacole de muzică, dans și teatru, vor fi create mai multe puncte pentru operele de artă ale artiștilor sirieni și vor avea loc în același timp mici evenimente comunitare.

De altfel, acesta este şi scopul programului: implicarea comunității locale. Atât prin acțiuni, cât și pe termen lung, lăsând o moștenire a învățării și conştietizării creative. Deja în Grecia, ca parte a pregătirii, au avut loc o serie de ateliere pentru profesori, prin programul „O cameră pentru Amal”, prin care profesorii au învățat cum elevii pot exprima gânduri și sentimente prin intermediul imaginii.

În cadrul unui atelier de teatru de păpuși și poveşti, copiii vor fi învăţaţi cum să creeze păpuși pe care să i le dea lui Amal pentru a o însoți în lunga ei călătorie. Inspirându-se din această călătorie, copiii își vor putea crea propriile benzi desenate. Prin aceste activități, elevii se vor simți parte din călătoria lui Amal și, mai ales, vor avea prilejul de a discuta despre povestea ei.

„Micuţa Amal, desigur, nu este chiar singură pe tot acest traseu”, subliniază organizatorii. „Călătorește însoţită de 25 de persoane, fără a avea graniţele închise în fața ei. În fiecare oraș este întâmpinată cu bucurie fără a fi în niciun pericol”.

Dar organizatorii știu bine că nu aceasta este realitatea. Amal poate da o speranță multora dintre acești copii, dar ceea ce se doreşte este generarea unei discuţii de substanţă în jurul  problemelor cu care se confruntă: prin ce trec aceşti copii în călătoria lor dificilă și periculoasă.

Despre lipsa accesului la educație, despre dificultățile și adesea reacțiile împotriva integrării lor în țările în care trăiesc. Amal reprezintă milioane de copii refugiaţi, iar principalul mesaj pe care doresc să-l transmită este: „Nu ne uitaţi”.

Sursă foto: Dreamstime