Europa este ruptă în două! Covid-19 a deschis o falie între țările europene, care, pe fondul evoluțiilor pandemiei, adoptă măsuri diametral opuse.

Între timp, Thierry Breton, comisarul european pentru Piața internă, a dezvăluit cum va arăta pașaportul de imunitate.

Europa este ruptă în două! Pandemia pune guvernele la încercare

În Franța, numărul bolnavilor de Covid internați la terapie intensivă a trecut de 4.870 și se apropie de vârful din noiembrie.

În Germania, cancelarul Angela Merkel le cere landurilor să mențină restricțiile convenite cu guvernul federal. Unele orașe au relaxat măsurile anti-Covid, sfidând astfel guvernul de la Berlin. Între timp, rata de infectare la nivel național crește.

În medie, la fiecare o suta de mii de locuitori, 134 sunt infectați.

De cealaltă parte, cu o situație mult mai bună, Anglia a ridicat luni consemnul ”Stați acasă”.

Astfel, sportul în aer liber este permis din nou în Anglia. Amatorii de golf au încins o partidă imediat după miezul nopţii, cu mingi luminoase. S-au redeschis bazinele de înot neacoperite, terenurile de fotbal, baschet sau tenis.

Cu peste jumatate din populatie vaccinată cu prima doză, Anglia a ridicat luni consemnul ”Stați acasă!”, a doua fază a planului de normalizare, dupa deschiderea școlilor, la începutul lunii.

Franța înăsprește restricțiile

De luni, se pot întâlni, în exterior, şase persoane din două familii diferite. Însă autorităţile îi îndeamnă pe oameni să fie precauţi, ca să nu irosească progresele atât de greu obţinute.

Anglia a intrat în carantină, pentru a treia oară, în ianuarie, din cauza proliferării aşa-numitei tulpini Kent, care a dus sistemul medical la limită.

Acum, însă, sunt raportate, în medie, 5.000 de infecţii pe zi.

Prin comparaţie, Franţa vecină a înregistrat, sâmbătă, peste 42.600 de noi cazuri, în 24 de ore.

Iar numărul bolnavilor internaţi la terapie intensivă a trecut de 4.870, un maxim al acestui an.

Autoritățile franceze au întărit controalele pe aeroporturi și pe şosele pentru a impune restricțiile de trafic, instituite în 19 departamente, inclusiv în Paris.

În aceste zone, deplasările la peste 10 km de casă sunt interzise fără motive imperative. Clasele de liceu se ţin doar cu jumătate dintre elevi, iar magazinele neesenţiale rămân închise.

Probleme cu vaccinarea în Belgia

În Belgia, unde au intrat în vigoare noi restricţii, magazinele care nu vând alimente sau produse de primă necesitate sunt deschise. Însă doar cu programare!

”Am programat un client abia la ora 15, aşa că avem timp să vorbim. De azi-dimineaţă, au intrat în magazin doar doi oameni: postaşul şi un client cu rezervare”, a declarat un vânzător belgian, potrivit stirileprotv.ro.

Situaţia este cu atât mai descurajantă, cu cât, din lipsă de doze, cel puţin 10 centre de vaccinare din Belgia vor fi închise de marți pentru câteva zile.

Întârzirea unor livrări le creează mari probleme celor care gestioneză programările.

Paşaportul de imunitate, dezvăluit

În tot acest timp, Comisarul European pentru piaţa internă a ţinut să insufle un strop de optimism compatrioţilor săi francezi şi, în general, europenilor, dezvăluind cum va arăta mult-aşteptatul şi discutatul paşaport de imunitate.

”Acest cod QR indică dacă ai fost vaccinat şi cu ce ser, dacă ai avut boala, dacă ai sau nu anticorpi, iar pentru cei care nici nu sunt vaccinaţi, nici n-au avut boala, rezultatele unui test PCR.

Eliberarea acestor paşapoarte va începe la jumătatea lunii iunie”, a declarat Thierry Breton, comisar european pentru Piața internă, conform sursei citate.

”Cum îl va folosi va decide fiecare stat membru, ideea e ca în acel moment să avem un instrument care să permită redeschiderea. Aceste paşapoarte vor fie armonizate, la fel peste tot”, a adăugat comisarul european.