Educatia, angajabilitatea si antreprenoriatul sunt principalele directii pe care le urmarim in cadrul companiei, prin programe noi sau prin imbunatatirea programelor existente. Prin YouthSpark, Microsoft va dedica majoritatea  sponsorizarilor  organizatiilor nonprofit ce urmaresc implementarea de programe de dezvoltare a tinerilor din lumea intreaga. In plus, continuam sa punem in valoare programe si initiative Microsoft din zona educationala, e.g. Office 365 pentru Educatie, acces gratuit la tehnologie pentru studenti si profesori in scop educational, Imagine Cup sau Skype in educatie.
Romania a furnizat idei de proiecte si bune practici in pregatirea acestui program,  ca urmare a colaborarilor pe care le-am avut in ultimii ani cu organizatii  precum TechSoup, Education for Open Society sau Junior Achievement.
De exemplu:
 –          In 2011-2012, am  sustinut TechSoup  in implementarea Restart Romania si Restart in Educatie. Programele au implicat mii de tineri – tineri din societatea civila, tineri cu pregatire tehnica – in provocarea de a schimba societatea si sistemul educational cu ajutorul tehnologiei;
–          In aprilie 2012, am anuntat un grant de 100.000 de dolari acordat Junior Achievement, Education for Open Society si TechSoup, pentru a dezvolta competentele digitale si antreprenoriale ale 4.500 de tineri;
–          Mai multe exemple sunt evidentiate in comunicatele recente ale Microsoft Romania (arhiva).
 
Aproape unul din patru tineri romani sub 25 de ani nu au un loc de munca (conform Eurostat) si problema pe care societatea o are de rezolvat, in ansamblu, este complexa. Prin Microsoft YouthSpark, prin programele continuate in educatie si initiativele centrate pe performanta IMM-urilor, oferim tinerilor romani oportunitati de dezvoltare, angajabilitate si antreprenoriat si imi va face placere sa discutam despre exemple concrete prin care avem impact, alaturi de partenerii nostri.