Concret, noua ordonanță de urgentă prevede sancțiuni penale, cu privare de libertate de la 1 la 5 ani sau amenzi de până la 15.000 de lei pentru fermierii care aplică tratamente de protecție a plantelor cu erbicide, insecticide, fungicide, dar și cu regulatori de creștere și care nu o vor face de acum înainte printr-o firmă de specialitate.

Micii producători agricoli, cei mai afectați

Măsura lovește în special în micii producători agricoli din România, având în vedere că aceștia practică, în majoritatea cazurilor, o activitate nefiscalizată. Practic, prin noua măsură, ministrul Agriculturii, Petre Daea le impune un nou cost de producție, în condițiile în care aceștia se confruntă deja cu probleme legate de creșterea prețurilor la combustibil și semințe.

Mai mult, pentru a putea să mai aplice tratamente de protecția plantelor în regim propriu, producătorii agricoli vor trebui să îndeplinească și să respecte o serie de condiții care se referă fie la deținerea logisticii (cum ar fi deținerea unui spațiu de depozitare autorizat pentru produsele de protecție a plantelor), fie deținerea unor acte care presupun parcurgerea unor pași birocratici (cum ar fi obținerea unei autorizații de mediu de la Agenția Națională pentru Protecția Mediului).

Multe semne de întrebare

Actul normativ inițiat de ministrul PSD a fost realizat în urma consultării cu diverse asociații ale marilor producători, dar nu și cu cele ale micilor producători agricoli, care reprezintă cea mai mare masă a fermierilor din România. Acest lucru, ca și faptul că OUG nu transcrie vreo obligație a Comisiei Europene ridică mai multe semne de întrebare.

Practic, ce acuză micii fermieri este că actul normativ lovește în aceștia, favorizând, totodată, firmele care prestează servicii agricole și industria de producție, import și comercializare a produselor de protecția plantelor.