"Pierderile din economie sunt 10% din sectorul de stat şi 90% din sectorul privat. Este nevoie de introducerea disciplinei financiare şi în sectorul privat. Statul este mult mai disciplinat financiar decât sectorul privat, se restructurează mai greu, mai încet, cum poate, sub presiune, dar o face", a afirmat oficialul MFP.

Voinea a menţionat că măsura aplicării TVA la încasarea facturii, care va intra în vigoare din 2013, va introduce disciplina financiară şi în sectorul privat şi va elimina dublul standard, pentru că nu se poate cere doar statului să fie un bun plătitor şi să aibă disciplină financiară, dar sectorul privat să fie stat în stat.

"Statul va plăti facturile în maxim 30 de zile, respectiv 60 de zile în sectorul farmaceutic, conform unei directive europene care va intra în vigoare de la 1 martie 2013. Firmele private pot să plătească facturile la 120 de zile, la 200 de zile, că aşa scrie în contractul comercial dintre părţi. Foarte bine, în continuare este posibil dar nu poţi să deduci TVA", a spus secretarul de stat.

Reprezentantul MFP a spus că printre cei care vor pierde de pe urma introducerii noului sistem de TVA se numără companiile mari şi puternice care negociau cu furnizorii termene îndepărtate de plată a facturilor.

Pe de altă parte, vor câştiga companiile mici, IMM-urile care până acum creditau indirect statul, dar acum practic vor primi un credit cu dobândă zero de la stat.

Printre cei care pierd la aplicarea noului sistem de TVA vor fi şi evazioniştii fiscali pentru că vor putea solicita rambursări de TVA numai după ce plătesc prin bancă toată factura.

"Dacă vrei să dai o ţeapă la stat trebuie întâi să plăteşti prin bancă toată factura. În prezent, 60-70% din activitatea ANAF înseamnă verificări de cereri de rambursare de TVA. Această activitate a ANAF se va reduce semnificativ pentru că vor fi mai puţine solicitări de rambursare de TVA", a explicat Liviu Voinea.

Secretarul de stat a mai spus că beneficiile noului sistem sunt mult mai mari decât costurile administrative şi că noul tratament fiscal presupune adăugarea a trei coloane în jurnalul de vânzări şi jurnalul de cumpărări şi două rânduri în plus pe decontul de TVA.

Începând cu 1 ianuarie 2013, companiile care înregistrează o cifră de afaceri sub 500.000 de euro vor plăti TVA pentru facturi la încasarea acestora, cu condiţia ca derularea decontărilor să se facă numai prin sistemul bancar.

Guvernul a aprobat, în această săptămână, normele metodologice pentru plata TVA la încasarea facturii.
Sursa: Agerpres