Tentative de fraudă în numele mai multor instituții publice

DIICOT a publicat pe site-ul său oficial un mesaj de avertizare privind creșterea semnificativă, în ultima perioadă, a tentativelor de fraudă de tip spoofing. În aceste cazuri, infractorii cibernetici utilizează numere de telefon sau elemente de identitate vizuală care imită instituții publice, precum DIICOT, ANAF, Poliția Română sau Banca Națională a României (BNR), cu scopul de a înșela cetățenii.

Instituția a transmis că infractorii contactează victimele prin apeluri telefonice sau mesaje SMS și email care par a proveni de la autorități, utilizând un limbaj oficial, numere de telefon reale și adrese de email falsificate. Sunt invocate motive precum existența unor dosare penale, datorii fiscale sau necesitatea unor verificări urgente, iar persoanelor li se solicită date bancare, coduri de autentificare sau efectuarea unor plăți în conturi indicate, sub pretextul „verificării”.

Potrivit sursei citate, scopul acestor atacuri este obținerea de date personale, accesarea conturilor bancare sau realizarea de transferuri frauduloase de bani.

DIICOT subliniază că instituțiile publice nu solicită sub nicio formă informații confidențiale prin telefon. În acest context, cetățenii sunt îndemnați să nu furnizeze date personale, să evite accesarea linkurilor din mesaje suspecte și să verifice veridicitatea apelurilor prin contactarea directă a instituțiilor respective. De asemenea, orice tentativă de fraudă poate fi raportată la Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică (https://dnsc.ro/contact).

Identitatea Poliției de Frontieră, folosită pentru a extrage date personale de la cetățeni

În altă ordine de idei, recent, Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a lansat un avertisment privind o nouă campanie de fraudă, în care românii sunt vizați prin apeluri telefonice înșelătoare ce implică, în mod fals, numele Poliției de Frontieră Române.

Conform sesizărilor recente, tot mai mulți cetățeni au raportat că au fost apelați de pe numere necunoscute și au fost întâmpinați de un mesaj preînregistrat, în limba engleză. Vocea automată pretinde că persoana apelată este implicată într-un dosar al Poliției de Frontieră și că datele sale personale ar fi fost compromise.

Ulterior, victimele sunt îndemnate să apese o tastă pentru a fi redirecționate către un presupus „ofițer de caz” — o tehnică bine cunoscută de phishing telefonic, prin care atacatorii urmăresc obținerea de informații confidențiale. Mai multe puteți citi aici.