DNSC: Alertă la fraude cu numele Poliției de Frontieră și val de atacuri cibernetice în energie

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unei noi campanii de fraudă, prin care românii sunt vizați de apeluri telefonice înșelătoare ce folosesc numele Poliției de Frontieră Române.

În ultimele zile, numeroși cetățeni au raportat că au fost contactați de pe numere necunoscute, fiind întâmpinați de un mesaj preînregistrat, în limba engleză. Vocea automată susține că destinatarul este implicat într-un dosar al Poliției de Frontieră, fiind informat totodată că datele sale personale ar fi fost compromise. Victimele sunt apoi îndemnate să apese o tastă pentru a intra în legătură cu un presupus „ofițer de caz” – o metodă clasică de phishing telefonic, menită să extragă date sensibile.

DNSC subliniază că este o tentativă de fraudă:

  • Nu furnizați informații personale sau bancare la telefon, indiferent de pretext
  • Nu interacționați cu meniurile vocale sau persoanele necunoscute
  • Semnalați de urgență autorităților orice astfel de apel
  • Poliția de Frontieră Română nu contactează telefonic cetățenii pentru a comunica presupusa implicare într-un dosar și nu solicită date personale sau financiare prin telefon, transmit oficialii instituției.

Sectorul energetic sub asalt cibernetic: crește presiunea, cresc și riscurile

Pe fondul intensificării amenințărilor digitale, Dan Cîmpean, directorul DNSC, atrage atenția asupra vulnerabilităților critice din infrastructura energetică. În 2025, între 30 și 40 de incidente cibernetice au fost deja raportate doar în acest domeniu, iar specialiștii se așteaptă ca numărul atacurilor să continue să crească.

Infrastructura tehnică din energie devine tot mai sofisticată, iar acest lucru atrage interesul grupărilor de criminalitate cibernetică, inclusiv al actorilor statali. Potrivit directorului DNSC, este esențială dezvoltarea unui ecosistem solid de soluții specializate de cybersecurity, adaptate specificului acestei industrii strategice.

„Sectorul energetic este fundamental. Fără energie, activitatea economică și socială se oprește. Suntem vulnerabili ca stat, ca firmă, ca individ. Vedem o creștere susținută și sistematică a atacurilor, iar războiul hibrid de la graniță alimentează aceste riscuri”, a declarat Cîmpean, în contextul unui nou parteneriat de cooperare între DNSC și compania ENEVO Group, una dintre cele mai mari firme românești din domeniul energiei și digitalizării.

Recomandări pentru cetățeni și companii

  • Verificați mereu identitatea apelantului înainte de a furniza informații sensibile
  • Instalați și actualizați soluții de securitate cibernetică pe toate dispozitivele
  • Raportați orice tentativă suspectă la autorități sau pe platforma DNSC