Anunț major pentru părinți și elevi. Ministrul EducaţieI a anunțat că formularul de consimţământ nu este necesar luni, odată cu redeschiderea şcolilor.

Totodată, el a subliniat faptul că documentul a fost solicitat de Ministerul Sănătății și nicidecum de Ministerul Educației. De asemenea, el a mai menționat că încă nu „s-a găsit” baza legală pentru a cere completarea acestui formular celor care nu prezintă simptome.

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că elevii care prezintă simptome de COVID-19 în timpul orelor de curs vor fi izolaţi pentru a-i proteja pe ceilalţi, urmând ca unul dintre părinţi să fie chemat la şcoală pentru a semna acordul în vederea testării.

Ministerul Educaţiei nu a cerut să fie adus acest formular luni. Pentru că Ordinul de ministru Educaţie, Sănătate, nu precizează acest lucru. Am înţeles recomandarea, dar Ministerul Educaţiei nu s-a pronunţat cu privire la această recomandare, întrucât am căzut de acord să respectăm procedurile din Ordinul comun de ministru, proceduri în cadrul cărora nu se află acordul anticipat pentru testare”, a declarat Sorin Cîmpeanu, vineri seară, la o televiziune de știri.

Reamintim că ministrul Sănătății a subliniat, vineri, în conferința de presă comună cu minstrul Educației, că este important ca formularul să fie semnat, pentru ca elevii să poată fi testați imediat atunci când este nevoie. Vlad Voiculescu a menționat că „pentru luni, copiii nu au nevoie de adeverință medicală. Părinții trebuie să își exprime acordul pentru testare, este foarte important. Vor exista teste rapide în școli, o parte au fost deja distribuite către școli”, a spus Sorin Cîmpeanu.

Anunț major pentru părinți și elevi

Ministrul Educației a fost întrebat dacă există posibilitatea ca formularul să reprezinte un consimțământ general, dat în avans. Potrivit acestuia, ar putaea fi posibil așa ceva.

”Poate să fie o variantă, și o să o analizăm la Ministerul Educației”, a adăugat el.

Sorin Cîmpeanu a mai subliniat faptul că „dacă până luni, Direcţia Juridică a Ministerului Educaţiei nu se va exprima în acest sens, cu privire la existenţa unei baze legale prin care să se solicite anticipat un formular de acord, nu va avea cine să îl preia”.

„În măsura în care vom avea o explicaţie cu privire la baza legală prin care putem să cerem aceste formulare şi celor care nu prezintă simptome, o să venim cu precizări. În momentul de faţă, Ministerul Educaţiei nu a identificat baza legală pentru a cere completarea acestui formular celor care nu prezintă simptome.

Ordinul de ministru este foarte clar”, a precizat ministrul Educației.