Angela Merkel consideră, în interviul acordat săptămânalului „Super Illu” că mașinile cu motoare termice au ajuns la capătul drumului și că planurile unor state europene de a interzice comercializarea unor astfel de vehicule în viitor sunt corecte, în principiu. Conștientă că marea industrie auto germană este încă dependentă de mașinile diesel sau alimentate cu benzină, Merkel a menționat că nu are sens „să vorbim astăzi despre posibilitatea de a «îngropa» motorul cu combustie internă.

În același inerviu, cancelarul german a susținut că, în cazul scandalului Dieselgate, care implică grupul Volkswagen, producătorii auto sunt cei care trebuie să repare răul făcut. Declarațiile sale vin la doar o lună înaintea alegerilor în care speră să obțină un nou mandat.

Este important de menționat că atât Franța cât și Marea Britanie și-au anunțat intenția de a stopa comercializarea de mașini diesel sau alimentate cu benzină pe teritoriile lor începând cu 2040. Deocamdată însă, nu există măsuri legislative care să impună acest termen care, oricum, este mult prea îndepărtat. Cert este că interzicerea vânzării de mașini cu motor termic nu poate însemna și bocarea circulației acestora. Prin urmare, chiar și după 2040, mașinile de acest fel deja achiziționate vor putea circula pe șosele, însă este posibil să fie supuse unui sistem de taxare progresivă care să oblige la un moment dat proprietarii să renunțe la ele.