Conform explicaţiilor oferite într-un comunicat, Alibaba, care deja are participaţii în companie, va prelua toate acţiunile UCWeb şi, cu toate că nu au fost oferite detalii privind valoarea totală a acordului, cele două companii au dat asigurări că va marca un nou record în domeniu.

Până în prezent, cea mai mare fuziune între firme de Internet din China a avut loc în august 2013, când compania ce deţinea cel mai popular motor de căutare din ţară, Baidu, cotată la Bursa din New York, la Nasdaq, a preluat distribuitorul de aplicaţii pentru telefonie mobilă 91 Wireless Websoft, unul dintre marile nume din sector în China. Acel acord a avut o valoare de 1,9 miliarde dolari (1,4 miliarde euro), ceea ce înseamnă că achiziţia UCWeb de către Alibaba ar trebui să depăşească această cifră.

Operaţiunea va presupune includerea preşedintelui executiv al UCWeb, Yu Yongfu, în noul comitet de decizii strategice al grupului Alibaba şi va implica absorbţia celor 3.000 de angajaţi în conglomeratul tehnologic de la Hangzhou (provincia orientală Zhejiang).

Alibaba a investit deja în UCWeb cu două ocazii, în 2009 şi 2013, şi în aprilie au lansat împreună un motor de căutare pentru telefoane mobile denumit 'Shenma' ('Ce').

Motorul de căutare al firmei, UC Browser, are deja 500 de milioane de utilizatori activi trimestrial, dintre care mulţi provin din ţări precum India, Vietnam, Indonezia, Rusia şi SUA, ceea ce face din UCWeb una dintre puţinele firme chineze de Internet cu succes la scară mare în afara ţării.

Grupul Alibaba, cel mai mare din lume de comerţ electronic în 2013 în privinţa volumului brut de mărfuri comercializate, conform companiei, pregăteşte ieşirea pe bursa din New York cu ceea ce probabil va fi una dintre cele mai mari oferte publice de valori (OPV) de pe piaţa americană.

După ce a retras în 2012 Alibaba.com (portalul de comerţ electronic între companii) de la Bursa din Hong Kong, ceea ce facilitează ieşirea actuală ca şi grup la New York, conglomeratul s-a restructurat în 25 de unităţi de afaceri de mai mică anvergură pentru a-şi creşte flexibilitatea în faţa erei Internetului mobil.

Fondatorul său, Ma Yun, şi grupul, care în aprilie a achiziţionat 18,5% din Youku Tudou (Youtube-ul chinez), au intrat în ultimele luni în grupul de supermarketuri Intime, în firma de software financiar Hundsun şi în populara reţea socială Weibo.

În ultimele zile, Alibaba a anunţat, în plus, că va fi una dintre firmele autorizate să ofere în curând numere de telefoane mobile în China, precum şi investiţia în 10,35% din Compania de Poştă din Singapore (SingPost) pentru a-şi creşte raza de acţiune logistică în sud-estul asiatic şi cea în echipa de fotbal Guangzhou Evergrande.

 

Sursa: Agerpres