Marţi, 6 iulie, a început la Viena procesul fostului lider al extremei-drepte din Austria, Heinz-Christian Strache (52 de ani).

Este vorba despre procesul în care Strache este acuzat de corupţie, în legătură cu scandalul Ibizagate, care a dus la căderea Guvernului Austriei în primăvara anului 2019. El a pledat nevinovat în faţa judecătorilor.

Ce s-a întâmplat în urmă cu doi ani?

Heinz-Christian Strache, vicecancelar la acel moment şi preşedinte al puternicului Partid al Libertăţii (FPO), şi-a pierdut brusc funcţia, după ce a fost filmat cu camera ascunsă pe insula spaniolă Ibiza, scrie agenţia AFP.

Strache apărea în acele imagini în timp ce îi propunea contracte publice unei femei care se dădea drept nepoata unui oligarh rus, în schimbul unui sprijin electoral.

La începerea audierilor de marţi, la Tribunalul regional de la Viena, procuroarea a spus că declaraţiile făcute în această înregistrare video sunt astăzi “gravate în memoria colectivă”.

Filmarea a detonat o adevărată bombă pe scena politică din Austria, urmând apoi alegeri anticipate şi numeroase anchete. Cu această ocazie, anchetatorii au confiscat telefonul mobil al lui Heinz-Christian Strache, descoperind acolo o serie de mesaje compromiţătoare.

Scandalul Ibizagate a dus la dezvăluiri privind intervenţia lui Heinz-Christian Strache în favoarea unui afacerist, donator al FPO

Heinz-Christian Strache mai este suspectat că ar fi intervenit pentru introducerea unei clinici private în sistemul de securitate socială, în anul 2018. Clinica este deţinută de Walter Grubmüller, un donator al FPO care l-a invitat pe Strache pe iahtul său, precum şi în casa sa de vacanţă pe insula Corfu.

Anchetatorii, care au analizat mai multe mesaje compromiţătoare din telefonul lui Strache, afirmă că acesta l-a întrebat direct pe interlocutorul său “ce amendament la lege” îşi doreşte pentru ca respectiva clinică, specializată în chirurgie estetică, “să fie în sfârşit tratată corect”.

În acel moment, preşedintele FPO negocia cu conservatorii formarea unei coaliţii. Ajunsă la putere, extrema-dreaptă a primit portofoliul Sănătăţii. Legislaţia a fost modificată la scurt timp, permiţând clinicii să obţină un acord de securitate socială. Conform estimărilor unor experţi, ea putea astfel să beneficieze de fonduri publice de o valoare de 2,2 milioane de euro pe an.

Fostul vicecancelar al Austriei poate sta până la 5 ani după gratii

Avocatul lui Heinz-Christian Strache a insistat, marţi, că acesta “nu a avut niciun avantaj în timpul mandatului său” de vicecancelar. Sejurul în Grecia a avut loc în 2016, cu mult înaintea faptelor, a precizat avocatul, iar în privinţa donaţiei, fostul lider al extremei-drepte “nu ştia” că Grubmüller va oferi 10.000 de euro partidului său.

Verdictul în cazul fostului vicecancelar austriac este aşteptat vineri. El riscă între 6 luni şi 5 ani de închisoare.

Sursa foto: Facebook