Măsurile de reducere a salariilor, pensiilor şi ajutoarelor de şomaj vor asigura virarea tranşelor de la FMI şi Uniunea Europeană, care sunt esenţiale pentru revitalizarea economiei şi, de asemenea, vor susţine lichiditatea din sistemul bancar, consideră analistul Moody’s, Nondas Nicolaides.

„Guvernul a reuşit să aprobe un proiect care prevede tăierea salariilor din sectorul public cu 25% şi a pensiilor şi ajutoarelor de şomaj cu 15%. (…) Aceste măsuri relativ dure şi nepopulare, care fac parte din pachetul de austeritate anunţat de Guvern pentru atingerea ţintei de deficit bugetar de 6,8% din PIB în acest an, vor asigura realizarea de plăţi de aproximativ 2 miliarde de euro în cadrul pachetului de la FMI şi UE”, se arată într-un raport realizat de Nicolaides.

România trebuie să primească, la sfârşitul lunii iunie, cea de-a cincea tranşă de la FMI, în cadrul unui împrumut acordat pe doi ani, în valoare de aproximativ 850 milioane de euro. Totodată, Uniunea Europeană ar trebui să vireze în toamna acestui an cea de-a treia tranşă dintr-o facilitate de finanţare, în valoare de circa 1,5 miliarde de euro.

Totodată, analistul Moody’s menţionează că agenţia a revizuit recent estimările privind evoluţia economiei României la o contracţie de 0,5%, parţial ca urmare a pachetului de măsuri de austeritate anunţat de Guvern.

Nicolaides arată că măsurile de austeritate vor amplifica dificultăţile pentru calitatea activelor băncilor locale şi vor exercita presiuni suplimentare asupra profitabilităţii pe termen scurt spre mediu a instituţiilor de credit.

„Anticipăm că băncile vor administra proactiv facilităţile de creditare acordate angajaţilor din sectorul public, în principal prin facilităţi de restructurare, pentru a minimiza posibilele efete asupra performanţei financiare a băncilor”, se mai spune în raportul Moody’s.

Agenţia anticipează o creştere a creditelor neperformante din cauza situaţiei angajaţilor din sectorul public, ceea ce va afecta costul creditării.

Valoarea totală a finanţărilor virate României de către FMI, în cadrul împrumutului stand-by în sumă de circa 13 miliarde de euro, este de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar restul a intrat în rezervele BNR.

Totodată, România a primit două tranşe de la Comisia Europeană în sumă de 2,5 miliarde de euro, în cadrul unui împrumut de aproximativ 5 miliarde de euro.

SURSA: Mediafax