Aflat marţi la Guvern, premierul Florin Cîţu a susţinut o scurtă conferinţă de presă lângă Palatul Victoria, iar jurnaliştii au vrut să ştie când estimează prim-ministrul că se va putea renunţa la purtarea măştii în aer liber în oraşe.

“Deocamdată, nu! Aş aştepta 1 august pentru acest lucru. Depinde cum se mişcă lucrurile, dar aş vrea să ne uităm la 1 august pentru renunţatul măştii.

Aţi văzut că şi în Israel s-a renunţat după ce s-a ajuns la 60% aproape (rată de vaccinare – n.red.) Este clar că acolo este un nivel unde am putea să discutăm despre aşa ceva”, a declarat Florin Cîţu.

Vom putea sta toată noaptea la terasele de pe litoral de la 1 iunie?

Şeful Guvernului a fost întrebat şi despre proprietarii de terase, în special cei de pe litoral, care şi-ar dori să poată ţine deschis toată noaptea pe perioada verii, măcar pentru persoanele vaccinate.

Întrebat dacă asta se va putea întâmpla de la 1 iunie, Florin Cîţu a precizat:

“Voi avea o discuţie cu operatorii economici, în special cu cei din zona estivală, pentru că aş vrea să vad mai multă responsabilitate mai întâi şi apoi să discutăm de relaxare.

Au fost câteva elemente în weekend care nu mi-au plăcut, la câţiva operatori economici. Dar, bineînţeles, foarte mulţi au respectat. Cred că o să fim mult mai duri cu cei care nu respectă şi vor fi beneficii şi facilităţi pentru cei care respectă legislaţia.

Referitor la a reveni la evenimente toată noaptea, niciodată n-au fost chiar toată noaptea. Întotdeauna sunt limite de oră, pentru că totuşi sunt staţiuni şi trebuie să luăm în considerare şi alte lucruri.

Voi avea o vizită la Constanţa şi mă vor întâlni cu operatorii economici. Săptămâna aceasta.”

Amenzi prea mici pentru operatorii economici care încalcă legea?

Jurnaliştii i-au mai atras atenţia premierului Florin Cîţu că operatorii economici prinşi că nu respectă regulile plătesc o amendă de doar 6.000 de lei.

“Acestea sunt amenzile astăzi. Dar vom umbla la reguli în ceea ce priveşte operatorii economici şi persoanele vaccinate.

Acolo unde vor fi doar persoane vaccinate şi se respectă regulile, pentru că vor fi reguli de fiecare dată… vom putea sta fără mască pe plajă, spre exemplu, însă va exista distanţare în continuare. (…) Vom veni cu un pachet pentru toată lumea”, a mai declarat, marţi, şeful Guvernului.

Sursă foto: Facebook Guvernul României, captură video