Încercând să minimalizeze acuzațiile lui Marius Oprea, Dacian Cioloș a declarat că, la cât de mulți oameni au colaborat sau au avut legături cu Securitatea, fiecărui român îi pot fi găsite legături cu acest organ de represiune. Acest pasaj din declarația lui Cioloș a fost aspru criticat atât de adversarii politici cât și de simpatizanți ai dreptei în general, și ai PLUS și USR în special.

Pentru a depăși momentul, Dacian Cioloș a susținut astăzi o conferință de presă. Printre alte anunțuri, Cioloș susține că în partid s-a luat decizia ca fiecare om care își dorește să facă parte din echipa PLUS, va avea de completat o declarație pe proprie răspundere că nu au colaborat cu Securitatea.

Mai mult decât atât, pentru membrii PLUS care care vor candida la funcții de conducere se vor cere adeverințe de la CNSAS.

Dacian Cioloș a ținut să sublinieze că nu a colaborat niciodată cu Securitatea și nici nu e „vândut” străinilor:

„Nu am colaborat niciodată nici cu Securitatea, nici cu serviciile secrete, nu sunt nici vândut străinilor, nu am avut de-a face nici cu Soros, nici cu altcineva. Tot ce am obținut profesional am obținut pe forțe proprii, nu am avut pile, nu am avut pe nimeni în spate“.