România trebuie să implementeze o nouă directivă europeană în ceea ce privește mașinile. Țara are timp ca, până la finalul anului curent, să implementeze măsura care prevede ca trotinetele și bicicletele cu motor să fie asigurate RCA.

Măsura nu numai că este una nemaiîntâlnită la noi în țară, dar este și obligatorie.

Daunele se vor plăti din buzunar

Directiva europeană mai prevede ca vehiculele care nu sunt utilizate pentru transport să nu fie acoperite de asigurarea RCA în cazul în care vor exista daune în urma unui eventual accident.

Așadar, vinovatul pentru accident va trebui să plătească daunele chiar din propriul buzunar.

Mașinile care nu plătesc RCA

Așa cum spuneam mai sus, unele mașini ar putea să nu mai plătească poliția de asigurare RCA. Vorbim despre derogări în cea ce privește vehiculele care sunt folosite sezonier, aici intrând și motocicletele.

Tot la excepții intră și mașinile de poliție sau de pompieri. Totuși, aici există o altă discuție pentru că trebuie stabilit dacă statul român își va asuma să plătească daunele în cazul unui eventual accident rutier.

Verificarea polițelor RCA se va face electronic

Dacă până acum verificarea polițelor RCA se făcea prin oprirea mașinii de către un agent, acest lucru ar putea deveni istorie.

Noua directivă europeană mai prevede ca verificările referitoare la polița de asigurare RCA să fie făcute prin intermediul unor dispozitive electronice.

Polițele RCA s-ar putea ieftini

În schimb, pentru ceilalți participanți la trafic sunt numai vești bune. Asiguratorii spun că, începând din luna octombrie a acestui an, asigurările auto RCA vor cunoaște o scădere.

Informația vine după ce, de la începutul anului, șoferii au dat sume și cu 60% mai mari pe asigurările auto.

Asiguratorii au explicat că majorările acestei asigurări au avut loc din cauza numărului ridicat de accident, subliniind că România se află pe primul loc în Europa în ceea ce privește tragediile de pe șosele.

În medie, companiile de asigurări oferă despăgubiri care depășesc 2.000 de euro pe accident. Această sumă este cu aproximativ 30% mai mare decât despăgubirile din Polonia și cu 7% mai mare în comparație cu cele din Croația.