Nu numai românii au politicieni care mai bagă mâna în borcanul cu fonduri publice. Un imens scandal mediatic a izbucnit în Germania, după ce, printr-o întâmplare neobişnuită, s-a descoperit că ministrul Sănătăţii folosea maşina de serviciu în scopuri personale.

 

Ulla Schmidt, ministrul Sănătăţii (Partidul Social-Democrat), se afla în Spania, cu şofer şi limuzină Mecedes-Benz S-Klasse blindată (valoare de catalog  93.000 de euro) când a trebuit să anunţe că a rămas pieton, întrucât superbul automobil a fost furat. De aici, investigaţia a arătat că Schmidt plecase cu tot cu şoferul plătit din bani publici pentru a petrece câteva zile de neuitat in Alicante, în sud-estul Spaniei.

 

Camera de hotel a şoferului a fost spartă, hoţii găsind cheile maşinii, care s-a făcut imediat nevăzută. Nu se ştie dacă furtul a fost unul comandat sau dacă hoţii au dat pur şi simplu peste o maşină oficială, care aparţine guvernului de la Berlin.

 

700 de litri de benzină pe cheltuiala ministerului

 

Pe lângă toate aceste „nereguli”, presa germană a relatat că ministrul cheltuise din bugetul ministerial o sumă consistentă, prin care să acopere cei 2.653 de kilometri, distanţa dintre Berlin şi Alicante. Întrucât Mercedes-ul respectiv este unul destul de însetat, bonurile de benzină au strâns cifra rotundă de 700 de litri.

 

Situaţia este tensionată, întrucât se apropie alegerile legislative în Germania. Biroul ministerial a luat apărarea ministrului Schmidt, susţinând că aceasta nu se afla în Spania numai în interes personal şi că oricum închirierea unei maşini blindate în Spania ar fi costat mai mult decât folosirea maşinii instituţiei. Pe de altă parte, opoziţia germană susţine că ministrului i s-ar fi putut pune la dispoziţie o maşină a ambasadei germane în Spania, cu cheltuieli minime.

 

Nu este prima dată când oficiali de la Berlin folosesc avantajele posturilor pe care le ocupă în folos personal. Un scandal similar a izbucnit în 2002, când s-a descoperit că mai mulţi deputaţi adunau punctele de fidelitate obţinute în urma zborurilor în interes de serviciu pentru a le transforma în diverse bonusuri pe care le încasau în nume propriu.