Masca de protecție redevine obligatorie

Diverse state au decis să impună din nou obligativitatea purtării măștii de protecție, asta după ce Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat acest lucru, susținând că numărul deceselor la nivel mondial provocate de COVID-19 este inacceptabil de mare, în contextul în care coronavirusul „circulă liber”.

De la începutul lunii iulie, în Cipru a fost impusă obligativitatea purtării măștii de protecție în interior. Toate persoanele cu vârsta peste 12 ani trebuie să respecte această regulă. Totodată, premierul Franței recomandă folosirea măștii de protecție.

În Germania și în Irlanda se ia în calcul reintroducerea obligativității purtării măștii de protecție începând din această toamnă, doar dacă numărul persoanelor infectate cu Sars-Cov-2 va crește în continuare. În Grecia, oamenii sunt obligați să poarte masca de protecție în spitale și în mijloacele de transport în comun.

Începând cu 28 iunie, toți pasagerii aflați la bordul curselor aeriene interne din Pakistan sunt obligați să poarte masca de protecție. Totodată, de pe 7 iulie, obligativitatea murtării măștii a revenit în Qatar. Locuitorii cu vârsta de peste 6 ani trebuie să poarte masca în spațiile închise.

„N-avem ce să facem dacă lucrurile revin și pandemia va cuprinde din nou Europa, inclusiv România. Nu știu dacă populația se va revolta. Știu sigur că numărul celor care se vor îndoi de efectele medicamentelor, ai vaccinurilor și așa mai departe va fi mult mai mare”, a declarat sociologul Marius Pieleanu, relatează Antena 3.

Românii sunt sfătuiți să poarte masca de protecție

Pe fondul creșterii cazurilor noi de COVID-19, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, ne recomandă să purtăm, din nou, masca de protecție în spațiile închise aglomerate.

„Noi am luat deja măsura utilizării măștii în unitățile sanitare, avem o bază legală pentru acest lucru. E vorba de un ordin de ministru care reglementează măsurile de oprire a transmiterii nozocomiale a unor infecții, inclusiv se poate aplica la Covid-19, deci toate unitățile sanitare au la dispoziție actul normativ și comunicarea făcută de către Ministerul Sănătății, ca să introducă utilizarea măștii în spații închise în unitățile sanitare (…), însă noi nu avem la dispoziție în momentul de față, Ministerul Sănătății nu are la dispoziție o pârghie legală, care să impună obligativitatea măștii în spațiile închise și în mijloacele de transport în comun.

Rămâne de văzut în perioada următoare dacă Guvernul va aduce în dezbatere acest lucru. Sigur, noi o să facem un raport, ca să prezentăm Guvernului situația epidemiologică, pe de o parte, pe de altă parte, recomandările OMS.

Știți bine că încă de acum o lună de zile, noi am recomandat utilizarea măștii în spațiile închise și mijloacele de transport în comun, utilizarea corectă a măștii și încercăm să lămurim populația, mai ales persoanele vulnerabile, să facă acest lucru atunci când se deplasează în astfel de incinte închise sau în transportul în comun”, a explicat Alexandru Rafila.