ANSVSA introduce un nou proiect legislativ privind tarifele veterinare
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a inițiat un proiect legislativ prin care stabilește noile tarife ce trebuie plătite de către proprietarii de animale pentru serviciile de identificare, înregistrare, precum și pentru gestionarea mișcărilor și evenimentelor legate de animale, inclusiv corectarea eventualelor erori apărute în evidențele oficiale, scrie agrointel.ro.
Documentul publicat recent pe site-ul ANSVSA detaliază costurile asociate acestor servicii veterinare, în conformitate cu reglementările în vigoare, precum Hotărârea Guvernului nr. 1156/2013 și modificările ulterioare.
Astfel, pentru fiecare animal, fermierii vor achita o taxă diferențiată în funcție de specia acestuia: bovinele vor fi identificate și înregistrate contra sumei de 40 de lei per exemplar, iar ovinele și caprinele, precum și porcinele, vor avea un tarif de 12 lei per animal.
Listă tarife:
- bovine – 40 lei/animal
- ovine, caprine – 12 lei/animal
- suine – 12 lei/animal
- înregistrare mișcare-ieșire – 13 lei + 1 leu/animal
- înregistrare mișcare-intrare – 20 de lei/formular înregistrat
- aplicare mijloc de identificare duplicat – 20 lei la bovine, 6 lei la ovine, respectiv caprine 12 lei la suine

Simplificarea înregistrării mișcărilor animalelor
În ceea ce privește formalitățile administrative legate de mișcările animalelor, proiectul ANSVSA propune abrogarea unor prevederi anterioare referitoare la tarifele pentru înregistrarea intrărilor și ieșirilor, considerând aceste servicii deja acoperite de costurile generale de identificare și înregistrare.
Astfel, tarifele pentru aceste operațiuni nu vor mai fi separate, fiind integrate în tarifele principale.
De asemenea, se menționează și tarifele pentru aplicarea unui mijloc de identificare în dublu exemplar, care variază: 20 de lei pentru bovine, 6 lei pentru ovine și caprine și 12 lei pentru suine.
Plata revine exclusiv fermierilor
Toate costurile aferente acestor servicii revin în sarcina proprietarilor animalelor, conform precizărilor făcute de ANSVSA.
Actualizarea acestor tarife survine după o perioadă de 11 ani în care acestea nu au fost modificate, ultima majorare fiind în noiembrie anul trecut, când Guvernul României a adoptat o hotărâre ce reglementează activitățile sanitar-veterinare legate de supravegherea și prevenirea bolilor la animale, protecția animalelor și a mediului în cadrul Programului național strategic.
Noile tarife vin să asigure o mai bună corelare între legislația națională și necesitățile reale ale activităților veterinare, facilitând un control mai eficient al sănătății animalelor și o evidență clară a mișcărilor acestora.
Ce se arată în proiect?
”În condițiile în care tarifele aferente serviciilor de identificare și înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor și caprinelor reprezintă costul manoperei de identificare și înregistrare a animalelor, precum și al înregistrării mișcărilor și evenimentelor intervenite cu privire la acestea și al corectării erorilor apărute în baza națională de date informatice pentru animalele identificate și înregistrate, pentru a asigura corelarea prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 23/2010, cu modificările și completările ulterioare, și ale Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 113/2002, cu modificările și completările ulterioare, cu cele anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1156/2013, cu modificările și completările ulterioare, este necesară abrogarea lit. d) și a lit. e) ale pct. 9 din anexa nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1156/2013, cu modificările și completările ulterioare, referitoare la înregistarea mișcării animalelor”, se arată în proiectul ANSVSA.