La Balc va avea loc şi anul acesta deja tradiţionala vânătoare de mistreţi organizată de omul de afaceri Ion Ţiriac. Importanţi afacerişti, politicieni şi sportivi din Europa vor veni să se distreze ucigând mistreţi  timp de două zile.

Cea de-a şasea vânătoare anuală pusă la cale de afaceristul român în ţarcul amenajat în cadrul complexului cinegetic de la Balc, din judeţul Bihor, va avea loc sâmbătă şi duminică. Anul acesta sunt aşteptaţi să participle 29 de vânători şi 100 de gonaci care vor urmării pe o suprafaţă de 1.500 hectare mistreţii şi căprioarele crescute în scopul de a fi vânate.

Ion Ţiriac a început organizarea vânătorilor în ţarc în anul 2005, când de altfel a izbucnit un întreg scandal după ce au fost ucişi aproape 200 de mistreţi, adică o treime din fondul de vânătoare al domeniului.

Personalităţi din întreaga lume vin la Balc să vâneze mistreţi

În fiecare an la Balc sunt ucişi peste 100 de mistreţi. La vânătorile organizate de Ion Ţiriac participă de importanţi oameni de afaceri, politicieni şi sportivi din lumea.

Şi în acest an sunt aşteptate personalităţi precum Wolfgang Porsche (moştenitorul companiei auto cu acelaşi nume), Klaus Mangold (preşedintele Daimler Chrysler), Franz Rauch (renumit producător de sucuri naturale), Alfred Baumhauer (fabricant Cartier), Siegfried Wolf (preşedintele companiei de componente auto Magna Europa), Rudolf Streicher (membru în mai multe guverne ale Austriei), Carlo Pesanti (preşedintele Italcementi). 

Printre invitaţii lui Ţiriac din anii trecuţi s-au numărat şi prinţul Dimitrie Sturdza, fostul premier Adrian Năstase, cel care a singur a doborât în 2005 nu mai puţin de 23 de mistreţi, dar şi fostul premier, Petre Roman.

Investiţie de peste un million euro pentru locul de vânat

Omul de afaceri a investit în ţarcul de la Balc în jur de 1,2 milioane euro. Domeniul de vânătoare de peste 1.300 hecatre, unde se află ţarcul lui Ţiriac, a aparţinut înainte de 1989 protocolului de stat şi era destinat vânătorilor organizate pentru distracţia lui Nicolae Ceauşescu.

 

În 2001, Regia Naţională a Pădurilor a renunţat la fond, pe motiv că nu are bani să-l întreţină. Acesta a fost atribuit Asociaţiei de Vânătoare Zimbrul Bucureşti, în parteneriat cu firma Wild Boar Club, cu care RNP a încheiat iniţial o concesiune pe 10 ani, după care a fost pre lungită la 49 de ani.

 

Ţiriac a renunţat anul trecut la domeniu, dar a păstrat ţarcul în care sunt crescuţi mistraţii special pentru a fi vânaţi în luna ianuarie a fiecărui an.