«Dacă România şi-ar dezvolta masiv industria de software am putea fi o ţară extrem de puternică» spune Florin Talpeş, cel care în urmă cu 15 ani punea bazele unei companii producătoare de soluții de securitate cibernetică.  Aceasta este şi cheia succesului Bitdefender. Florin Talpeş a gândit încă de la început compania ca una globală. Astfel, în 2001, imediat după ce AVX devine Bitdefender, compania începe dezvoltarea internaţională prin deschiderea de filiale în Spania, Germania, iar după numai trei ani ajunge la peste 40 de milioane de utilizatori în întreaga lume. În prezent, soluţiile Bitdefender protejează 500 de milioane de utilizatori, iar numărul ţărilor în care compania este prezentă este în creştere.

Compania oferă soluţii de business pentru companii mici şi mijlocii, dar şi pentru corporaţii mari  sub forma pachetelor GravityZone şi atacă segmentul consumer cu Box, o soluție hardware de securitate care înglobează tehnologii bazate pe 21 de brevete de invenție înregistrate de cercetători din echipa românească. „În zona de business contează foarte mult cât de uşor se instalează o soluţie de securitate, cum o gestionezi, dacă e scalabilă etc. Noi am crescut puternic în zona de enterprise cu soluţiile pentru business. Protejăm atât companiile, cât şi furnizorii de servicii cloud. În ceea ce priveşte Boxul, acesta este un vârf de lance pentru noi. Este o soluţie care asigură reţeaua de acasă, dar şi toate dispozitivele conectate la internet. Acesta încă nu a devenit un factor de venituri important, dar va fi în viitor. Acum e în faza în care începe să fie cunoscut în piaţă“, explică Talpeş.

Compania se concentrează, în prezent, pe câştigarea pieţei din SUA cu Box, însă în viitor această soluţie va fi disponibilă în majoritatea ţărilor unde dispozitivele inteligente sunt folosite în număr mare.

„Focusul este în prezent pe SUA. Totoată, ne uităm la ţări precum Germania, Marea Britanie, Spania, Franţa, Ţările Nordice, Elveţia, Austria, Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea, America de Sud, Orientul Mijlociu. Contează foarte mult cât de dezvoltată este piaţa rezidenţială şi cât de mult pătrund dispozitivele inteligente. Există două criterii: telefoanele şi tabletele Apple să aibă o cotă importantă şi numărul dispozitivele inteligente folosite de o gospodărie să fie cât mai mare“, afirmă Talpeş.

În ceea ce priveşte ţara noastră, soluţia Box va fi disponibilă în mod cert în următorii trei ani, spune Talpeş însă precizează că aceasta poate fi folosită fără probleme şi în prezent dacă este achiziţionată din SUA, singurul incovenient fiind necesitatea unui adaptor special pentru priză.

Bursa nu este o prioritate

Bitdefender a primit în urmă cu opt ani o investiție de şapte milioane  de dolari pentru a-și susține expansiunea globală de la Romanian-American Enterprise Fund – RAEF şi Balkan Accession Fund – BAF. Bitdefender era evaluat pe atunci la 100 de milioane de dolari. Întrebat despre atragerea unor noi investitori, omul de afaceri spune că are întâlniri dese cu potenţiali investitori, iar o posibilă  tranzacţie ar putea avea loc în viitorul apropiat. „Mă întâlnesc cu investitori tot timpul. Astăzi nu avem pe masă vreun contract şi nici nu am în minte să închei o tranzacţie, dar e posibil ca acest lucru să se întâmple în 2016 sau 2017. Nu avem nicio negociere sau discuţie activă legată de acest subiect“, mărturiseşte omul de afaceri. În ceea ce priveşte listarea la  bursă, Talpeş a declarat că este un pas pe care compania îl va face la un moment dat în anii următori. „Nu este o prioritate listarea la bursă. Acest lucru înseamnă că noi în prezent nu lucrăm în a ieşi pe bursă, dar avem în plan sa facem acest pas. Avem ca ţinta să ieşim pe o bursă, „prietenoasă“ cu Bitdefender sau cu mediul high-tech. Nu am ales încă una“, a spus Talpeş.

Tehnologii noi

Până la atragerea unei investiţii sau listarea la bursă Bitdefender se concetrează pe cercetare şi dezvoltare. Compania are patru centre la Bucuresti, Iaşi, Timişoara, Cluj şi va inaugura alte două anul viitor, unul dintre acestea la Craiova. Unul dintre aspectele de care este foarte mândru Florin Talpeş este acela ca toate soluţiile Bitdefender sunt create, în ţară, de români. Filosofia companiei este aceea de a recruta şi forma noi talente. „Se inovează în toate centrele din ţară. Noi suntem pe o piaţă în care resursele sunt puţine, adică oameni care să facă cercetare şi dezvoltare. Filosofia noastră este să mergem pe formare. Luăm tineri pe care îi calificăm sau îi recalificăm. Nu păstrăm 100% oameni, nici nu mi-aş dori lucrul acesta pe termen lung. Noi formăm competenţe de business. Suntem unul dintre cele mai mari incubatoare de formare de competenţe de business din România. Nu îmi doresc să fie un cerc închis. Sper ca oameni care au făcut echipă cu noi să însămânţeze alte echipe şi să crească astfel baza de competenţe. Încercăm să ne extindem în România. Dacă vom observa că rezervorul nu e suficient ne vom orienta către alte ţări. Nu împiedicăm extinderea în afară, dar preferăm să ne dezvoltăm în România“, declară Talpeş.

Pentru a te menţine în top trebuie să inovezi în permanenţă şi exact acest lucru îl fac cei de la Bitdefender. Compania va lansa anul viitor soluţii capabile nu doar să prevină atacurile cibernetice, ci să urmărească dacă atacurile au reuşit şi să le detecteze în timp real.

„De vreo doi-trei ani s-au făcut studii care au arătat că deşi mari companii foloseau soluţii de securitate sofisticate ele erau atacate, iar infrastructura IT era compromisă. Astfel, atacatori furau informaţii de la companii ani de zile, iar acestea habar nu aveau. S-a ajuns la o tendinţă post atac. Noi avem tehnologii, pe care le-am demonstrat anul trecut împreună cu Intel şi Citrix, prin care ne dăm seama în timp real dacă atacul a reuşit sau nu. Unele soluţii sunt deja în faza „beta“.