Marțea Mare. Tradiții și obiceiuri. Ce este total interzis să faci în această zi

Săptămâna Patimilor este o perioadă importantă a Postului Mare, de aceea, există anumite reguli stricte pe care trebui să le respectăm anual. De exemplu, în Marțea Mare, bărbații și femeile trebuie să își finalizeze treburile gospodărești deoarece 19 martie este ultima zi destinată curățeniei și grădinăritului.

Începând cu 20 martie (Miercurea Mare), oamenii nu mai au voie să muncească. De asemenea, tradiția populară românească ne spune faptul că în Marțea Mare trebuie să ne spălăm pentru a îndepărta toate bolile de pe corpul nostru.

Reamintim faptul că, tot în Săptămâna Patimilor, trebuie să vopsim ouăle, însă când este momentul potrivit pentru a face acest lucru? În timp ce părerile oamenilor sunt împărțite, reprezentanții Bisericii Ortodoxe au venit cu răspunsul mult căutat.

Când trebuie să vopsim ouăle în Săptămâna Mare? Regula Bisericii Ortodoxe

Oamenii sunt de părere că ouăle de Paște se vopsesc doar joia și duminica, în timp ce alții spun că acestea se vopsesc în ziua de vineri. Cu toate acestea, Biserica Ortodoxă spune că nu există reguli în acest sens. Românii vopsesc ouăle în funcție de zona în care locuiesc.

Așadar, în Dobrogea, românii preferă să vopsească ouăle în Joia Mare. Aceștia vopsesc ouăle cu vopsea naturală, provenită din cojile de la ceapă. În Bistrița și în Oltenia, oamenii preferă să vopsească ouăle în Vinerea Mare, însă există și cei care preferă să le ia deja vopsite de la magazin.

În timp ce specialiștii în folclor spun că în Joia și în Sâmbăta Mare se vopsesc ouăle, Biserica Ortodoxă spune că nu există o dogmă care să arate care este cea mai bună zi pentru încondeiatul acestora. De asemenea, reprezentanții bisericii mai spun că este important să le vopsim.

Ouăle de Paște se pot vopsi și cu culori naturale

În prezent, putem cumpăra vopseaua direct din magazin, însă putem să vopsim ouăle și cu vopsea naturală. Așadar, în funcție de ce culoare dorim să obținem, putem folosi diferite flori, astfel:

  • dacă vrem să obținem culoarea roșie putem folosi coajă de măr dulce, frunze și flori de măr dulce, flori de sovârf, coajă de măceș
  • dacă vrem să obținem culoarea albastră putem folosi flori de viorele
  • dacă vrem să obținem culoarea verde putem folosi frunze de nuc, coajă de arin, coajă şi mugur de măr pădureţ, floarea-soarelui,
  • dacă vrem să obținem culoarea galbenă putem folosi coji de ceapă, coajă de lemn pădureţ, coajă de lemnul câinelui, coajă de malin
  • dacă vrem să obținem negru, putem folosi coaja verde a nucilor, coajă şi fructe de arin

Când trebuie să vopsim ouăle în Săptămâna Mare? Regula Bisericii Ortodoxe