"Libertate, demnitate, justiţie", scandau manifestanţii în timp ce grupuri de stânga cereau "mai puţine puteri pentru monarhie"."Regele trebuie să domnească, nu să guverneze" sau "poporul vrea o Constituţie nouă", se putea citi pe pancartele agitate de demonstranţi în centrul oraşului Casablanca.
La Rabat, peste o sută de persoane au început să se adune în ciuda unei ploi fine.
Inspirându-se din evenimentele din Tunisia şi Egipt, tinerii marocani au lansat pe Facebook mişcarea ‘din 20 februarie’, chemând la demonstraţii pacifiste pentru a cere o nouă Constituţie care să limiteze puterea regelui şi mai multă dreptate socială. Apelul a mobilizat repede mii de simpatizanţi.

Dar în ajunul manifestaţiei, unul din tinerii la originea apelului şi alţi doi semnatari şi-au anunţat retragerea, invocând divergenţe ‘ideologice’ cu o formaţiune islamistă şi grupuri de stânga.

Organizaţia de tineret a mişcării islamiste Justiţie şi bunăstare, interzisă însă tolerată şi foarte populară în Maroc, le-a cerut susţinătorilor să manifesteze ‘paşnic” duminică. Mişcarea a fost susţinută şi de ONG-uri, precum Asociaţia marocană a drepturilor omului (AMDH), şi de ziarişti independenţi care au îndemnat la ‘adoptarea unei Constituţii democratice’.

Manifestaţiile de duminică sunt prima mişcare de amploare în favoarea reformelor politice în Maroc de la revoltele din Tunisia şi apoi din Egipt şi, în prezent, din alte ţări arabe din lume, precum Libia.
SURSA: Agerpres