"Vedem oportunităţi bune (în Europa – n.r.), pentru că piaţa de valori anticipează economia, deci acţiunile din ţările europene au scăzut în unele cazuri în mod excesiv ca urmare a tuturor veştilor proaste care vin din această criză a datoriilor. Deci, în Europa de Est în particular, şi România este un exemplu, găsim multe investiţii avantajoase şi prin urmare ne creştem achiziţiile de vânzări, cele care au scăzut foarte mult ca preţ. Nu credem că această criză europeană a datoriilor va dura permanent", a spus Mark Mobius.

În opinia acestuia, criza datoriilor suverane se va termina într-un an sau doi, după care va urma o recuperare, o revenire a economiilor europene. Va exista disciplină fiscală, iar moneda europeană va rămâne destul de puternică, având o reputaţie mult mai bună.

În ceea ce priveşte România, Mark Mobkius crede că aceasta nu este departe de ceea ce se întâmplă în Europa Occidentală, pentru că banii nu se pot obţine uşor.

‘Este clar că România trebuie să îşi pună ordine în aspectele fiscale şi trebuie să facă ca aceste companii să fie tot mai de încredere pe piaţă. Există oportunităţi şi apar noi oportunităţi pentru România şi lucrul ăsta este evident. Deja cumpărăm obligaţiuni în România’, a adăugat Mobius.

Acesta a arătat că pieţele de frontieră în general cresc rapid, iar în Europa România este considerată o piaţă de frontieră.

"Primim tot mai mulţi bani pentru aceste pieţe de frontieră", a subliniat reprezentantul Templeton Emerging Markets Group.

Potrivit acestuia, fluxurile cumulate în pieţele emergente au crescut foarte rapid.

"Acum avem circa 1,2 miliarde de dolari investite în pieţele de frontieră. Şi, dacă ne uităm la cel mai mare fond pe care-l avem noi, structura activelor include Nigeria, cu cea mai mare pondere, Kazahstan, Egipt, Qatar, Vietnam, Emiratele Arabe Unite şi câteva ţări mai mici – Abu-Dhabi, Arabia Saudită, România cu 5%, Ucraina cu 5% şi Turkmenistan cu 3%. Dacă vă uitaţi la suma totală pe care am investit-o în România pentru fonduri de frontieră sau alte fonduri pe care le avem vedeţi că suma creşte. Acum avem peste 80 de milioane de dolari investite în afara Fondului (Proprietatea – n.r.). Vorbim aici despre celelalte fonduri în care avem acţiuni româneşti şi vrem să creştem sumele în viitor", a precizat Mark Mobius.

În opinia reprezentanţilor Templeton Emerging Markets Group, se poate spune că România, din punct de vedere al datoriei, are o poziţie bună şi a făcut lucruri bune în ceea ce priveşte colectarea de bani prin diversificare, împreună cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială.