"Având în vedere că nu mai avem întreruperi pe programele din perioada 2007-2013, sumele pe care le avem în prezent (…) şi pe care le vom trimite la Comisia Europeană imediat după ce primim scrisorile de confirmare indică un nivel de absorbţie de 62,77% şi consider că până la sfârşitul anului putem avea 70% grad de absorbţie. O imagine fidelă vom avea în jurul lunii martie 2016 asupra absorbţiei efective", a declarat Nica, la finalul unei întâlniri cu membrii Comisiei pentru afaceri europene din Camera Deputaţilor.

El a arătat că absorbţia ar putea fi şi mai mare, dacă proiectele pe infrastructură ar fi asumate politic.

"Chiar am prezentat în faţa comisiei această necesitate pentru că este un lucru pe care l-au folosit şi celelalte state membre: şi-au asumat politic dezvoltarea unor proiecte pe infrastructură, le-au pregătit din timp, nu le-a mai schimbat nimeni, nu l-au mai scos pe unul de pe listă ca să-şi introducă un proiect dintr-o anumită zonă a ţării. S-au asumat proiecte la nivel naţional care au fost pregătite şi atunci când a început finanţarea europeană, practic proiectele au şi intrat în lucru efectiv, constructorii au dat drumul la treabă", a afirmat ministrul.

La rândul său, preşedintele Comisiei pentru afaceri europene, deputatul PSD Ana Birchall, a vorbit despre necesitatea unui "proiect de ţară pragmatic şi asumat", ca fiind modalitatea cea mai bună de a asigura o absorbţie eficientă a fondurilor europene.

"Cea mai bună cale de asigurare a unei absorbţii eficiente a fondurilor europene este un proiect de ţară pragmatic şi asumat dublat de un învăţământ corespunzător acestor timpuri. Am pus accent pe o absorbţie a fondurilor europene eficientă şi lucrul acesta noi îl susţinem", a spus Birchall.

Ea a arătat că în cadrul discuţiilor avute de membrii comisiei cu ministrul Nica au fost analizaţi paşii de urmat, astfel încât gradul de absorbţie să crească.

"Este deja la un procent destul de bun, dacă ţinem cont de unde am preluat noi şi nu e un comentariu politic, este realitatea – când noi am venit la guvernare aveam 7-8% absorbţia fondurilor europene cu toate programele în domeniu blocate. În momentul de faţă avem peste 60% absorbţia fondurilor europene şi toate programele (…) funcţionale şi asta se datorează muncii pe care cei de la Ministerul Fondurilor Europene au depus-o în ultimii ani", a adăugat Ana Birchall.

AGERPRES