Marius Budăi, fost ministru al Muncii în guvernarea PSD, a comentat, într-o intervenţie la Antena 3, subiectul creşterii alocaţiilor pentru copii. Preşedintele Iohannis precizase că atât el, cât şi Guvernul îşi doresc majorarea alocaţiilor, însă deocamdată acest lucru nu este posibil.

Marius Budăi a explicat cum poate Guvernul să rezolve foarte simplu această problemă, cu condiţia, bineînţeles, să-şi dorească cu adevărat acest lucru.

„Eu cred că majorarea poate avea loc şi acum, dacă, bineînţeles, este adevărat ce spune domnul preşedinte, că atât dumnealui, cât şi Guvernul Orban îşi doresc acest lucru. Şi vreau să vă explic şi cum.

Ştim cu toţii că în buget, o să explic cât de simplu pot, să înţeleagă toată lumea… în buget sunt prevăzuţi bani pentru tot anul pentru plata alocaţiilor. O dublare a alocaţiilor înseamnă că de la 12 luni ajung banii la 6 luni. Atunci, facem în felul următor. Majorăm alocaţiile începând cu plata lunii ianuarie. Alocaţiile se plătesc în februarie pentru luna ianuarie, poate află şi Guvernul pe calea aceasta. Şi majorăm alocaţiile, avem banii pentru 6 luni şi în iulie am făcut rectificare şi punem banii în continuare. Asta, doar dacă ne dorim!”, a explicat fostul ministru al Muncii.

Provocarea lui Budăi pentru Executivul liberal

Marius Budăi a lansat şi o provocare pentru Guvernul condus de Ludovic Orban, pentru a demonstra tuturor că alegerile anticipate nu sunt doar o soluţie pentru a scăpa de majorările de alocaţii, pensii şi salarii.

„Vă aduc aminte: alocaţiile de majorat, salariile profesorilor de majorat, pensiile de majorat, pensia minimă care a fost îngheţată. De unde ne ducem şi creem austeritate, de la cei mai necăjiţi oameni, de la cei aproximativ 1,966 milioane, cifră absolută, de pensionari care încasează indemnizaţia socială minimă, adică 704 lei. Acolo ne ducem şi facem economii, când majorarea până la 775, cum am propus noi, ar avea un impact bugetar foarte mic pe ultimele patru luni, ca ar trebui să intre de la 1 septembrie.

Dacă vrem să coborâm termenul anticipatelor, le mai dau o provocare… şi nu vrem să fim acuzaţi că gândim în cheie politică, dar ştiţi că am tras nişte semnale de alarmă în alegerile prezidenţiale, care de fapt acum se adeveresc, vizavi de austeritate. Atunci îi provoc să facă mai întâi majorările de alocaţii, majorări de pensii minime, majorări de salarii minime, de salariile profesorilor la nivelul 2022 şi majorările pensiilor şi după aia să intrăm în anticipate.

Dacă nu, noi credem şi suntem convinşi de acest lucru, că de fapt vor să coboare anticipatele ca să nu realizeze aceste măriri de venituri!”, a declarat Budăi.