Președintele Klaus Iohannis a făcut miercuri declarații cu privire la majorarea alocațiilor pentru copii. El a insistat că legea este una bună, fiind doar o chestiune de timp până când se vor găsi și resursele financiare pentru a fi aplicată.

”Legea este în regulă”

”Vreau să subliniez o chestiune foarte importantă: și eu și Guvernul ne dorim creșterea alocațiilor pentru copii.

Legea este în regulă, de-aia am și promulgat-o. Problema care trebuie rezolvată ține de bugetul național.

Guvernul își dorește să majoreze alocațiile. Legea nu poate fi aplicată, dar în câteva luni se vor găsi resursele. Cu siguranță, dacă se vor tăia pensiile speciale, s-ar găsi bani care pot fi alocați către copii”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Guvernul nu e de acord

Trebuie precizat faptul că marți Klaus Iohannis a promulgat legea care prevede dublarea cuantumului alocațiilor pentru copii, deși Premierul Ludovic Orban declarase inițial că Executivul nu are bani să majoreze alocațiile, chiar dacă și-ar dori acest lucru.

Tot marți, ministrul muncii, Violeta Alexandru, a insistat asupra faptului că o creştere a alocaţiilor pentru copii nu se poate face peste noapte, deoarece nu sunt fonduri prevăzute în buget.

Rectificarea bugetară din iulie

Cel mai probabil măsura va putea fi implementată după rectificarea bugetară din luna iulie 2020, a declarat Alexandru.

”Noi suntem oameni responsabili, am punctat acest aspect al responsabilităţii şi cu privire la creşterea cu 40% a pensiilor. Sigur că-ţi doreşti, dar o faci raţional, o faci în baza unor elemente care ţin inclusiv de creşterea economică şi de posibilitatea în resurse efective de a o acoperi. Aşa şi aici, nu se pune problema să nu dorim, dar trebuie făcută atunci când se poate şi cum se poate şi, în ceea ce ne priveşte, dorim să se întâmple, dar cel mai probabil se va putea opera la momentul rectificării bugetare din iulie”, a precizat Violeta Alexandru.