‘Monti îl atacă pe Berlusconi’, titrează La Repubblica de la Roma, care scrie despre ultimul interviu acordat de premierul demisionar Mario Monti, luni seară, postului public de televiziune Rai Unu, în care profesorul de economie a declarat că situaţia gravă în care se află Italia ‘este vina guvernelor care au condus ţara în ultimii zece ani’. Iar Berlusconi este ‘un iluzionist care promite lucruri pe care nu le poate realiza, promisiuni în care italienii nu mai pot crede’.
‘Sacrificiile cerute italienilor în ultimul an de guvernul nostru tehnocrat pot fi irosite în trei luni dacă se întoarce la putere un bătrân iluzionist infatuat’, a mai afirmat Monti, declaraţie subliniată de principalul cotidian roman.

Problemele ţării sunt numeroase, mai ales în sud, şi va trebui să se schimbe ‘raportul dintre politică şi cetăţeni’, a menţionat Mario Monti, care a adăugat că, pentru a reduce presiunea fiscală, ‘este nevoie de credibilitate’.

‘Noi vrem să continuăm să le spunem adevărul italienilor, care nu sunt copii. Italienii nu mai au încredere în partide, iar noi, reprezentanţii centrului, dorim să facem propuneri diferite faţă de celelalte partide şi mişcări politice, pentru a schimba acest lucru’, a declarat ‘Il Professore’. El a mai spus că este pregătit să participe la o dezbatere televizată împreună cu liderul coaliţiei de dreapta, Silvio Berlusconi, şi cu liderul coaliţiei de stânga, Pierluigi Bersani, potrivit La Repubblica.

‘Berlusconi: Autorităţile sunt îngrijorate pentru mine’, titrează Corriere della Sera din Milano, care scrie că fondatorul Poporului Libertăţii (PdL, de centru-dreapta) a declarat luni, în cursul unui interviu acordat postului de televiziune ‘Italia 7’ din regiunea Toscana, că nu va face campanie electorală în principalele pieţe din diferite oraşe din Italia, deoarece ‘autorităţile’ şi propria sa escortă i-au atras atenţia că riscă un atentat deoarece ‘ura împotriva sa este foarte mare’.
Berlusconi a adăugat că va continua campania electorală ‘la televiziune, în teatre şi în numeroase săli de congrese din întreaga ţară, din motive de siguranţă publică’.

Silvio Berlusconi a mai atacat Partidul Democrat (PD, de centru-stânga), ‘un partid comunist’, relatează principalul cotidian milanez.

‘Atacul lui Monti’, titrează La Stampa din Torino, care scrie că premierul demisionar Mario Monti îl critică pe Berlusconi ‘pe baza unei strategii electorale precise’, pentru a demonstra că centrul poate reprezenta o alternativă credibilă şi poate obţine un rezultat bun la viitoarele alegeri legislative din februarie.

Monti mai vrea să demonstreze că ştie să fie ‘sarcastic’, la fel ca Berlusconi, şi ştie să critice şi să atace, ‘în numele unei strategii electorale calculate cu mare atenţie’ şi cu un limbaj ‘surprinzător’ pentru cine îl cunoştea pe Mario Monti ca pe un ‘liniştit şi sobru profesor de economie de la Universitatea privată ‘Bocconi’ din Milano’, remarcă principalul cotidian torinez.

Mario Monti candidează la rolul de ‘super-erou al rezistenţei împotriva lui Berlusconi, Cavalerul Negru’, conchide publicaţia menţionată.
Sursa: Agerpres