"Costul întârzierii este pur şi simplu prea ridicat", a avertizat şeful BCE. Acesta a adăugat că reformele structurale pot sprijini creşterea economică prin scăderea şomajului şi a cerut măsuri pentru reducerea şomajului de lungă durată.

Draghi a arătat că reformele din Portugalia au dus la reducerea şomajului cu aproximativ 3 puncte procentuale, în perioada 2011 – 2014. Este important nu doar ca oamenii să se angajeze ci şi să crească mărimea forţei de muncă, deoarece estimările arată că populaţia europeană aptă de muncă va începe să scadă în următorul deceniu, susţine preşedintele BCE.

Acesta a avertizat că Europa riscă să sufere pagube economice de durată din cauza productivităţii scăzute şi a înrăutăţirii ritmului de creştere, de aceea politica monetară nu poate singură să rezolve problemele cu care se confruntă continentul.

În martie 2015, Banca Centrală Europeană a demarat mult-aşteptatul program de relaxare cantitativă, în valoare de 1.100 miliarde de euro (1.200 miliarde de dolari), dar inflaţia rămâne mult sub ţinta BCE, uşor sub 2%. Economiştii se aşteaptă ca BCE să nu adopte noi măsuri de stimulare a economiei la următoarele şedinţe de politică monetară.

Draghi a apreciat că măsurile de relaxare cantitativă (QE) vor majora creşterea economiei zonei euro cu aproximativ 1,5 puncte procentuale în perioada 2015 – 2018.

"Dacă alte măsuri nu sunt aliniate cu politica monetară, riscurile la adresa inflaţiei se menţin", a apreciat şeful BCE. De mai mulţi ani, inflaţia în zona euro se situează sub ţinta de 2% a BCE, în condiţiile în care şomajul ridicat ţine sub control salariile, cererea pentru bunuri şi servicii rămâne slabă iar cotaţiile reduse la petrol trag în jos preţurile.

Potrivit unei estimări preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a rămas în teritoriu negativ în mai, pentru a doua lună consecutiv, chiar dacă preţurile de consum s-au situat la minus 0,1%, faţă de minus 0,2% în aprilie.

BCE "poate acţiona decisiv pentru a sprijini cererea, a stabiliza aşteptările inflaţioniste şi a evita efectele asupra salariilor şi preţurilor, este exact ceea ce a făcut BCE în ultimii doi ani, Dar politicile guvernamentale trebuie de asemenea să influenţeze accelerarea redresării economiei", a declarat Mario Draghi.

SURSA: Agerpres