Armata Statelor Unite a anunţat, miercuri, că a testat cu succes o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) Minuteman III lansată de la baza din Vandenberg, în California, potrivit AFP. Racheta a parcurs circa 6.750 km, apoi s-a scufundat în atolul Kwajalein din Pacific, potrivit forţelor aeriene.

“Testul demonstrează că forţa de descurajare nucleară a SUA este solidă, flexibilă, pregătită şi bine adaptată pentru a contracara ameninţările secolului XXI şi pentru a ne linişti aliaţii”, a precizat într-un comunicat comandamentul forţelor aeriene americane însărcinat cu activitatea de descurajare, Air Force Global Strike Command.

Armata americană a precizat totuşi că acest test “nu este un răspuns sau o reacţie la evenimente mondiale sau la tensiuni regionale”.

Coreea de Nord a lansat miercuri ceea ce pare a fi o rachetă balistică mare-sol, a precizat statul-major sud-coreean, la o zi după anunţul organizării, sâmbătă, a unor discuţii de lucru în domeniul nuclear între Phenian şi Washington. Şi Rusia a testat luni o rachetă de tip Topol-M, o rachetă cu o rază de acţiune de circa 5.500 km, care ar putea acoperi întreaga Europă continentală.