Un alt birou al guvernului chinez examinează deja practici de stabilire a preţurilor în industrie, iar autorităţile chineze investighează gigantul farma britanic GlaxoSmithKline (GSK) şi compania franceza Sanfi pentru presupuse acte de corupţie.

Producătorul elveţian Novartis este ultima companie care a intrat în lumina reflectoarelor. Un informator pretinde că managerul său de la Novartis l-a instruit să folosească 50.000 de yuani (8.000 dolari) pentru a impulsiona vânzările medicamentelor sale, scrie ziarul chinez 21st Century Business Herald. Angajatul a demisionat şi de atunci pretinde compensaţii de 5 milioane de yuani din partea companiei.

Novartis a confirmat faptul că un fost angajat s-a plâns autorităţilor responsabile cu forţa de muncă cu privire la un „comportament de afaceri necorespunzător“ şi că are în vedere pretenţiile acestuia.

„Novartis se uită la acuzaţiile de abuz foarte serios şi va lua măsurile corespunzătoare, în funcţie de concluziile investigaţiei“, se arată într-o declaraţie a companiei.

La începutul acestei săptămâni, aceeaşi publicaţie din China a raportat acuzaţii similare împotriva Sanofi. Guvernul a anunţat ulterior că investighează dacă angajaţii Sanofi au dat mită în valoare de 1,69 mil. yuani, unui număr de 503 medici, sub formă de „burse de cercetare“.

Luna trecută , Comisia Naţională de Dezvoltare şi Reformă (CNDR) a lansat o investigaţie asupra costurilor de producţie şi asupra practicilor de stabilire a preţurilor la 60 de companii farmaceutice. CNDR este agenţia centrală de planificare economică a Chinei. Grupul revizuieşte cu regularitate preţurile medicamentelor şi implementează periodic plafoane pentru preţuri.

SURSA: CNN Money