“Pregatim masuri de restructurare in Romania. Nu e o consecinta a crizei economice, dar reduceri de personal vor fi”, a declarat, la Viena, Manfred Wimmer, CFO al Erste Group, care detine cea mai mare banca din Romania, BCR. Potrivit afirmatiilor sale, banca va continua sa creasca numarul de sucursale, reducerile de personal urmand sa afecteze in special angajatii din back-office si mai putin lucratorii de la ghisee.

Angajatii BCR au renuntat recent la greva, dupa ce conducerea bancii le-a facut o noua oferta in negocierile privind contractul colectiv de munca, oferta despre care sustine ca satisface “aproape toate” solicitarile sindicatului. “Cresterea salariala din 2009 va fi moderata, in unele tari sub rata inflatiei”, spune Wimmer. Oficialul Erste considera, pe de alta parte, ca unul din principalele motive pentru care in tara noastra nu sunt previzibile probleme majore de neplata pe piata creditului este tocmai faptul ca “Romania este una din putinele tari in care oamenii vor avea cresteri de venit in urmatorii ani. Economia inca mai creste, veniturile sunt inca reduse, productivitatea s-a mai imbunatatit, astfel incat companiile vor suporta cresteri de salarii si in viitor”.

Probleme bancare

Aceste perspective de crestere a veniturilor pot atenua si efectele deprecierii leului care, “desi a fost mai mica decat in Ucraina, a fost mai mare decat ne-am fi asteptat”, arata Wimmer. El crede ca, in Romania, efectele deprecierii vor depinde de amplitudinea acesteia si de cat va dura. “Pentru banca, pierderea ajunge sa depaseasca profitul la un curs de 4,9 lei pe euro”, spune oficialul Erste. In opinia sa, cea mai buna solutie pentru Guvernul Romaniei in perioada actuala, ca si pentru celelalte guverne din regiune, este incheierea unui acord cu Fondul Monetar International, “doar pentru valoarea de stabilizare a acestuia, chiar daca statul are sau nu nevoie, inainte ca situatia sa devina grava”.

Erste a apelat la ajutorul statului austriac  pentru a face fata efectelor crizei. Luna aceasta a incheiat un acord pentru emiterea de obligatiuni sub garantia statului in volum de pana la 6 miliarde de euro (o prima emisiune va fi de 1,5 miliarde de euro, pe termen de trei ani, lichiditatea atrasa fiind destinata creditarii economiei), dupa ce, la finele anului trecut, a primit o infuzie de capital tot din partea statului de 2,7 miliarde de euro.

Restructurari la Petrom

Planuri asemanatoare de personal are si un  alt mare investitor austriac in Romania, OMV, proprietarul companiei petroliere Petrom. “Vom creste salariile si in Romania, dar vom si restructura, pentru a creste eficienta operatiunilor”, a declarat, la Viena, Wolfgang Ruttenstorfer, presedinte OMV. Si compania sa este afectata de criza, desi anticipeaza ca pietele de energie vor continua sa creasca in centrul si estul Europei. “Suntem afectati de scaderea pretului petrolului, care a coborat de la peste 100 de dolari pe baril, in 2008, la sub 50 de dolari anul acesta, de reducerea marginilor, dar si delipsa finantarilor externe, care nu pot compensa problemele de cash-flow”, spune Ruttenstorfer, precizand ca OMV va trebui sa isi incetineasca dezvoltarea in urmatorii ani.

Incertitudine in asigurari

Problemele se repeta si pentru industria asigurarilor. “Avem negocieri salariale in perioada aceasta, dar in unele tari vom avea si restructurari”, spune Peter Hagen, director general Vienna Insurance Group (VIG) RE. Grupul VIG detine cea mai mare cota pe piata de asigurari din Romania (aproape o treime), fiind proprietarul companiilor Asirom, Omniasig, Omniasig Life, BCR Asigurari Generale si BCR Asigurari de Viata, ultimele doua preluate anul trecut de la Erste pentru 244 milioane de euro. Politele grupului continua sa se vanda prin unitatile BCR, cu care VIG are un parteneriat in derulare.

Pentru Hagen, oportunitatea de crestere in viitor in Europa Centrala si de Est este oferita de piata asigurarilor obligatorii (auto si de locuinte) pentru care cererea ramane ridicata, fiind mai putin afectata de criza. “Analizam posibilitatea de a intra si pe piata asigurarilor obligatorii pentru locuinte din Romania, in functie de modul in care autoritatile vor clarifica reglementarile in domeniu. Este o oportunitate de a castiga noi clienti”, spune oficialul VIG.

Fabrici inchise pe piata materialelor de constructii

Un alt mare investitor austriac in Europa Centrala si de Est, pe piata constructiilor (fabrici de caramizi, inclusiv in Romania), Wienerberger, a trecut in plan secund planurile de achizitii si are in vedere, la randul sau, masuri de restructurare. “Si noi avem acum negocieri salariale, dar si restructurari”, spune Willy Van Riet, CFO al companiei. Grupul va analiza situatia fabricilor sale, cu posibilitatea de a le inchide pe cele ineficiente. O treime din fabricile Wienerberger sunt in Europa Centrala si de Est, regiune din care compania realizeaza 40% din cifra de afaceri. Chiar daca piata constructiilor a fost printre cele mai afectate de criza, Van Riet crede ca estul si centrul Europei pastreaza perspective de revenire in viitor, motorul cresterii pietei constructiilor fiind in principal “cererea reala de locuinte, spre deosebire de piata americana si britanica, unde cresterea a fost alimentata preponderent de investitii speculative”.

Corespondenta din Viena