"Da, am obținut anul trecut un profit de un miliard de euro și așa cum am arătat -o deja și în anii trecuți, tot profitul va fi reinvestit în anul curent", a spus Mariana Gheorghe.

Potrivit datelor prezentate, contribuția companiei la bugetul de stat prin taxe și dividende se ridică la 10 miliarde de lei, circa 2,3 miliarde de euro și a realizat investiții de 5,3 miliarde de lei, adică 1,2 miliarde de euro.

Petrom a raportat pentru anul trecut un profit net de 4,824 miliarde de lei (1,09 miliarde de euro) la cursul mediu de anul trecut de 4,4190 lei pentru un euro. Rezultatul net înregistrat de companie anul trecut este mai mare cu 22% față de profitul net din 2012 (3,946 miliarde de lei). Rezultatul net a cunoscut o creștere de 22% chiar dacă veniturile companiei au scăzut anul trecut cu 8% față de 2012, de la 26,25 miliarde de lei la 24,18 miliarde de lei, se menționează în comunicatul remis Bursei de Valori București referitor la rezultatele preliminare pentru 2013.

De la privatizare și până în prezent, OMV Petrom a avut contribuții la bugetul de stat al României și investiții care se ridică la 26 miliarde de euro. Investițiile realizate în perioada menționată 2005-2013 pe piața locală au fost de 40 miliarde de lei, aproape 10 miliarde de euro, în timp ce contribuțiile la bugetul de stat însumează 65 miliarde de lei, adică 16 miliarde de euro.

Potrivit lui  Gabriel Selischi, directorul de producţie al Petrom, 85% din investiții au fost direcționate spre sectorul de explorare și producție (E&P). În 2013, am avut punerea în funcțiune a sondei Totea, după descoperirea din 2012.

"Avem 20 de proiecte de redezvoltare, prin care vrem să revigorăm producția. În prezent avem 240 de zăcăminte, dar numai 10% intre ele, adică 24, contribuie cu 2/3 din producția noastră", a spus Selischi.

Referitor la explorările offshore, directorul Petrom a precizat că anul acesta vor fi realuate lucrările împreună cu ExxonMobil. Pe mare lucrurile stau puțin altfel, dacă pe onshore doar 1 din 3 sonde se dovedește a fi exploatabilă, pe offshore rata este este de 1 la 5 sonde.

Mariana Gheorghe: Reducerea consumului de gaze s-a făcut pe o scădere a importurilor, doar 1,5 mld mc de gaze importate, la un consum de aproape 12 mld.mc.

La Petrom am avut o creștere de aproape 1%, ajungând la vânzări consolidate de 4,9 miliarde mc.

În cazul energiei electrice, România a fost în 2013 exportator net, după ce în anul anterior țara noastră a fost nevoită de importe energie. "Noi am livrat prin centrala de la Brazi circa 5% din mixul de energie", a spus Mariana Gheorghe.

Principalele declarații:

– pe partea de rafinare am avut anul trecut cea mai bună performanță, rata de utilizare a crescut la 90%

– la producție a fost o creștere, astfel că și vânzările de produse rafinate au crescut cu circa 4%

– marketingul a avut o situație îmbunătățită pe partea de retail

– consumul de carburanți în România a stagnat, un lucru de apreciat, nu s-a văzut creștere așa cum s-a întâmplat cu PIB

– anul acesta ne așteptăm ca prețul mediu al țițeiului să fie peste 100 de dolari/baril

– cererea de gaze și electricitate precum și prețurile vor continua să fie sub presiune

– volumele de marketing vor fi sub presiune din cauza prețurilor internaționale ridicate la țiței și produsele petroliere și a măsurilor fiscale planificate în România

– anul acesta vom opri rafinăria 30 de zile pentru o revizie, dar ne propunem să rafinăm toată producția la Petrobrazi. Producția din România în 2013 a fost de 28,6 milioane de barili, restul până la producția totală de 32 mil. de barili a venit din Kahastan.

– bugetul de investiții pentru acest an este de peste un miliard de euro, 85% din această sumă urmând să fie adresată pentru explorare și producție

– alocarea de dividende va fi decisă în luna martie de către Consiliul de Supraveghere

– vom continua dialogul cu autoritățile române pentru un cadru fiscal și de reglementare pe termen lung, stabil și prielnic investitorilor

 – Petrom a început ofertarea de gaze prin Opcom și Bursa de la Sibiu

– nu știm încă cum se va derula, în următoarele zile vom vedea rezultate

– Petrom nu face exporturi de gaze, există și o interdicție în acest sens și nu există nici posibilitatea fizică pentru export