'Pe segmentul de marketing evoluţia a fost bună, mai ales pe zona de retail unde piaţa a crescut cu 5,6% pe benzină şi motorină în primul semestru comparativ cu acelaşi semestru al anului anterior, iar vânzările noastre au depăşit această medie a pieţei crescând cu 6,1%. Creşterile sunt determinate atât de preţurile joase ale carburanţilor dar şi de consumul mai mare din România care a avut ca impact şi cel legat de carburanţi. Nu acelaşi lucru putem să spunem că s-a întâmplat pe partea de vânzări comerciale unde acestea au fost sub nivelul anului anterior cu circa 8%. Aici am văzut 2 efecte. Pe de o parte închiderea rafinăriei (Petrobrazi n.r.) pentru o lună a cauzat o decizie a managementului să furnizeze din stocuri şi cu prioritate staţiile de benzină ceea ce a făcut să fie cantităţi mai mici disponibile pentru vânzările comerciale iar clienţii noştri comerciali s-au îndreptat către alte rafinării, către alţi furnizori, iar aici se vede şi efectul de bază, anume că în aceeaşi perioadă a anului trecut am avut vânzări excepţionale pentru că două dintre rafinăriile concurente au fost oprite atunci', a spus Gheorghe. 

Ea a precizat că evenimentul care a caracterizat partea de downstream, în primul semestru, a fost oprirea rafinăriei Petrobrazi.

'Un eveniment care a caracterizat această perioadă a fost oprirea rafinăriei pentru o lună pentru activităţile de reparaţii capitale, oprire care era planificată şi care în afară de a realiza acele investiţii de conformitate şi de îmbunătăţire a performanţei am avut şi câteva proiecte mai mici de modernizare. Ele au fost relativ mici, toate ducând la un buget de investiţii de circa 40 milioane de euro. Aceste lucrări s-au desfăşurat în condiţii foarte bune de siguranţă dar şi în buget, permiţând rafinăriei să continue să producă în parametrii operaţionali optimi. Capacitatea de utilizare a fost de 81% având în vedere oprirea de o lună dar această modernizare şi reparaţii capitale permit rafinăriei să opereze cu capacitate de utilizare de peste 90% în condiţii normale', a mai arătat CEO-ul OMV Petrom. 

Grupul OMV Petrom a afişat un profit net în scădere cu 61% după prima jumătate a acestui an, rezultatul net cifrându-se la 405 milioane de lei comparativ cu 1,036 miliarde de lei în perioada similară a anului trecut, potrivit rezultatelor financiare neauditate publicate miercuri.

Profitul operaţional al grupului (EBIT) s-a redus, de asemenea, la 561 milioane lei, mai puţin cu 56% comparativ cu rezultatul consemnat în perioada ianuarie – iunie 2015, pe fondul scăderii cotaţiilor internţionale parţial compensată de costurile de explorare mai mici şi de evoluţia favorabilă a provizioanelor pentru creanţe neîncasate din activitatea de gaze.

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%, în timp ce Ministerul Economiei deţine un pachet de 20,64% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea 20,11%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Upstream (Explorare şi Producţie), Downstream Oil (Rafinare şi Marketing), Downstream Gas (Gaze şi Energie)