14.000 de unităţi deşeuri electrice şi electronice la aparatele inteligente s-au adunat  la aparatele inteligente de colectare disponibile în 11 dintre magazinele Cora din ţară. Numite Reciclatoarele Verzi, aceste aparate îi recompensează pe clienţi cu vouchere de discount la cumpărături. Valoarea medie a voucherelor primite de români în această perioadă este de 10 lei.

Grupul de companii de reciclare Green Group, se aşteaptă ca în următoarele şase luni, românii să îşi dubleze performanţele de colectare, depăşind 250 de tone DEEE-uri aduse la Reciclatoarele Verzi. Ţinta de colectare şi reciclare impusă României de Comisia Europeană este de 4 kilograme DEEE/cap de locuitor, în prezent colectându-se doar 1,1 kilograme de DEEE-uri/cap de locuitor.

„În fiecare an, sunt puse pe piaţă aproximativ 300.000 de tone de echipamente electrice şi electronice noi. DEEE-urile conţin metale şi substanţe care pot reprezenta un adevărat pericol pentru sănătate în lipsa unei gestionări corecte atunci când îşi încheie ciclul de viaţă. De exemplu, televizoarele au în componenţă cantităţi importante de plumb şi bariu, iar atunci când ele sunt aruncate la groapa de gunoi acestea se pot infiltra în pânza freatică, devenind bombe ecologice”, a declarat Marius Costache, Directorul General al GreenWEEE International S.A.

Disponibile în 11 magazine Cora, Reciclatoarele Verzi primesc toate tipurile de echipamente electrice, electronice şi electrocasnice:  frigider, mașină de spălat, aragaz, cuptor cu microunde, boilere, calorifere, aspiratoare, aparate de condiționat, filtre de cafea, computere, televizoare, monitoare, imprimante, telefoane mobile şi fixe, echipamente de iluminat, console video, jocuri etc.

Procesul de colectare se face foarte simplu. Clienţii folosesc cântarul ataşat aparatului special şi, în funcţie de greutate şi tipul de echipament adus, este calculată valoarea voucherului pe care îl primesc. De exemplu, pentru o maşină de spălat românii pot primi 54 de lei, pentru un televizor 20,5 de lei, iar pentru un frigider, 40 de lei.

Tot la Cora, alături de Reciclatorul Verde, este disponibil şi sistemul inteligent de preluare a deşeurilor de tip PET şi cutii de aluminiu, Bancomatul Verde. Pentru un PET, clienţii primesc discounturi la cumpărături de 0,05 lei, iar pentru o doză de aluminiu, 0,03 lei. Primele Bancomate Verzi au fost instalate în hipermarketurile Auchan Titan, Craiova şi Piteşti, iar de la începutul acestui an, alte zece astfel de aparate au fost instalate în hipermarketurile Cora.

Amplasarea Reciclatorului Verde şi Bancomatului Verde fac parte din proiectul de Acord Voluntar semnat între Green Group, Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMCR) privind colectarea selectivă la retaileri, pe bază de recompensă.