Miercuri, Oficiul Naţional de Statistică (ONS) din Marea Britanie a anunţat că rata şomajului s-a menţinut la 4,6% în perioada februarie – aprilie 2017, în linie cu estimările analiştilor. Este cel mai redus nivel din ultimii aproape 42 de ani. 

Ajustate în funcţie de inflaţie, salariile au scăzut cu 0,6% în perioada februarie – aprilie 2017, comparativ cu perioada similară din 2016. Este cel mai semnificativ declin din august 2014. 

Excluzând bonusurile, salariile de bază au urcat cu 1,7% în perioada februarie – aprilie 2017, după un avans de 1,8% în precedentele trei luni, continuând tendinţa descrescătoare începută în perioada septembrie – noiembrie 2016. Este cel mai lent ritm de creştere din ianuarie 2015 şi mult sub estimările analiştilor. 

Potrivit datelor ONS, numărul şomerilor din Regatul Unit a scăzut cu 50.000, la 1,53 milioane. 

Oficiul Naţional de Statistică din Marea Britanie a raportat că numărul angajaţilor a crescut semnificativ, cu 109.000, la nivelul record de 32 de milioane, în timp ce rata angajării s-a situat la nivelul record de 74,8%. 

În schimb, numărul persoanelor care au solicitat în mai indemnizaţie de şomaj a urcat cu 7.300. 

Rata inflaţiei în Marea Britanie a ajuns în luna mai la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, pe fondul deprecierii lirei sterline, a majorării costului pachetelor de vacanţă pentru turiştii britanici şi creşterii preţurilor la jocurile pe calculator. 

Creşterea preţurilor de consum a accelerat la 2,9% luna trecută, faţă de 2,7% în aprilie, acesta fiind cel mai semnificativ avans începând din iunie 2013, a anunţat marţi Oficiul Naţional de Statistică (ONS). Economiştii se aşteptau la menţinerea ratei inflaţiei la 2,7%. 

Reflectând deprecierea lirei sterline, Banca Angliei a majorat luna trecută proiecţiile privind inflaţia în 2017 la 2,7%, de la 2,4%, depăşind astfel ţinta de până acum, de 2%. 

Cele mai recente prognoze presupun că „ajustarea noilor relaţii ale Regatului Unit cu Uniunea Europeană va fi calmă”, apreciază Banca Angliei.

AGERPRES