Drept urmare, cetățenii români și bulgari care intenționează să muncească în Marea Britanie vor trebui, ca și până acum, să obțină în prealabil un permis de muncă de la Agenția britanică pentru Frontieră (UK Border Agency).

“Prin menținerea restricțiilor dorim să ne asigurăm că migrația aduce beneficii Regatului Unit și nu are un impact negativ asupra pieței britanice a muncii. Guvernul reformează radical sistemul de imigrație; a anunțat deja plafonul anual pentru vize de muncă  și noi reguli stricte pentru studenți, astfel încât migrația netă să fie redusă de la sute de mii la zeci de mii”, a declarat Damian Green.

Acesta a adăugat că: "Comitetul de Consiliere privind Migraţia (Migration Advisory Committee – MAC) a explicat foarte clar de ce este necesară extinderea restricțiilor deja existente pentru români și bulgari. De asemenea, Guvernul a specificat că va impune controale în ceea ce privește accesul la piața britanică a muncii pentru cetățenii tuturor eventualelor noi state membre ale Uniunii Europe.”

Decizia face parte din strategia Guvernului de la Londra de a reduce dependența angajatorilor față de muncitorii imigranți, în special în sectoarele unde se cere forță de muncă necalificată. În felul acesta, șomerii vor fi ajutați să își găsească o slujbă, iar forța de muncă britanică va fi sprijinită să capete acele calificări de care economia are nevoie.

Un raport recent al organismului independent Comitetul de Consiliere privind Migraţia (Migration Advisory Committee – MAC) a analizat impactul pe care eliminarea restricțiilor l-ar avea asupra pieței britanice a muncii. Concluzia raportului a fost că ridicarea restricțiilor actuale ar conduce la creșterea numărului de români și bulgari care vin la muncă în Marea Britanie. Acest lucru ar fi valabil în special în sectoarele unde se caută forță de muncă necalificată și unde există un risc mai mare ca muncitorii rezidenți și salariile să fie afectate.

În general, permisul de muncă poate fi obținut numai atunci când solicitantul are deja o ofertă concretă pentru un loc de muncă într-un sector care necesită o anumită calificare și pentru care angajatorul nu a putut găsi un ocupant potrivit printre rezidenți. Există totodată un număr limitat de locuri de muncă necalificate în agricultură și industria alimentară. Acest număr va rămâne neschimbat în 2012 și 2013.