Marea Britanie, afectată de o lipsă masivă de şoferi profesionişti. Tiriștii s-au întors acasă

Estimările realizate de Asociația profesională a transportatorilor din Marea Britanie arată că cel puţin 100.000 de şoferi profesionişti s-au întors acasă. În acest context, rafturile din unele magazine alimentare din Marea Britanie devin din ce în ce mai goale, în timp ce în staţiile de epurare a apei rezerva de substanţe chimice este la limită.

Astfel, toate branşele din economia britanică se confruntă cu problemele de aprovizionare din cauza lipsei de personal care transportă mărfurile, scrie dw.com

Situația provocată de Brexit, agravată de pandemie

Potrivit sursei menționate, problemele cauzate de Brexit au fost agravate de pandemie iar experţii estimează că lipsa de tirişti nu va rămâne o problemă care să afecteze exclusiv Marea Britanie.

„Ceea ce se întâmplă în Marea Britanie a fost practic accelerat de Brexit. Sunt însă aproape convins că situaţia se va repeta în Europa de Vest, chiar dacă va exista un oarecare decalaj”, a declarat Dirk Engelhardt, de la Uniunea Federală a Transportatorilor, într-o conversație cu presa germană.

Astfel, trebuie menționat că în Germania lipsesc deja între 60.000 şi 80.000 de şoferi de cursă lungă, tendinţa fiind una ascendentă. Anual, 30.000 de şoferi se pensionează şi doar 15.000 sunt angajaţi.

„Imaginea astfel pătată îi face pe şoferi să se reorienteze. Avem nevoie de o nouă percepţie generală faţă de această meserie”, a completat Engelhardt.

Lipsa personalului din acest domeniu poate fi explicată și prin faptul că meseria de şofer de TIR nu este deloc percepută ca fiind una atractivă, din cauza intervalelor lungi petrecute în trafic, dificultatea de a găsi un echilibru între viaţa profesională și cea de familie, lipsa unor locuri adecvate de parcare şi odihnă sigure şi cu facilităţi necesare pentru a face duş şi a mânca în mod civilizat.

Sursă foto: Dreamstime