Liderul PSD, Marcel Ciolacu, este de părere că majorarea impozitelor locale ar trebui amânată până în 2025, atunci când digitalizarea ANAF va deveni funcțională și interconectată cu autoritățile locale.

”Este o restanță a statului român și mi se pare corect ca, până când statul român va veni în sfârșit cu digitalizarea ANAF, aceste impozite să rămână, să fie o derogare la lege până în anul 2025, când digitalizarea va deveni funcțională și interconectată cu autoritățile locale.

Chiar dacă am aplica legea, autoritățile locale nu pot să o aplice și le creăm o problemă”, a declarat Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu pledează pentru o impozitare diferențială

De asemenea, președintele PSD a ținut să precizeze că pledează pentru o impozitare diferențiată.

„Îmi mențin părarea că de la o anumită valoare în plus, peste 500.000 de euro, două milioane de lei sau peste un milion de euro trebuie să existe o impozitare diferențiată, cum este peste tot în lume. Nu vreau să vin să vă detaliez ce impozite se plătesc local, la Paris și cu sunt diferențele în funcție de venituri.

Asta este societatea în care trăim și trebuie să ne adaptăm totuși regulilor din Uniunea Europeană și să nu ne mai fie frică să avem astfel de abordări”, a mai spus liderul PSD, Marcel Ciolacu.

PSD nu este de acord cu majorarea impozitelor de proprietăţi

Marcel Ciolacu a mai declarat anterior că nu este de acord cu majorarea impozitelor de proprietăţi.

„Am avut o discuţie în Consiliul Politic Naţional al partidului. Urmează să avem o discuţie în coaliţie cu liderii. Primarii nu sunt de acord, nu este foarte clar amendamentul de la Senat şi vor să vină cu anumite lămuriri şi vor veni şi ei cu o propunere către liderii de grup”, a afirmat Ciolacu, la Palatul Parlamentului, după şedinţa conducerii PSD.

El a adăugat că primarii PSD de municipii au o altă formulă şi o altă viziune cu privire la majorarea impozitelor pe clădiri.

„Am înţeles că vor trimite şi o adresă oficială de la Asociaţia Municipiilor din România în ceea ce priveşte acest subiect. Această mărire pe proprietăţi care ajută bugetele locale a fost făcută acum trei luni, prin ordonanţă, prin modificările la Codul fiscal, unde era trecut foarte clar că se va aplica grila notarială.

Primarii au venit şi au explicat că tehnic nu se poate face acest lucru. S-a venit cu acest amendament, cu mărire de până la 50%, dar coeficientul rămânând acelaşi. Cu alte cuvinte, era o descentralizare şi fiecare primar venea şi propunea dacă măreşte sau nu măreşte.

Ele pot rămâne la fel. Cu grilă notarială lucrurile erau foarte clare, în funcţie de unde ai proprietatea. Nu putem compara municipiul Buzău cu municipiul Bucureşti. Acum se caută altă formulă care să fie aplicabilă şi corectă”, a explicat, în trecut, Ciolacu.