Marcel Ciolacu nu exclude o lege pentru salarizarea magistraților

Miercuri, pe 11 octombrie, premierul Marcel Ciolacu a vorbit despre proiectul de lege propus de ministrul Justiției, Alina Gorghiu, și anume o lege care să reglementeze exclusiv salarizarea magistraților, separată de cea a bugetarilor.

Potrivit acestuia, abordarea nu este una greșită, însă trebuie foarte multă precauție.

„Cred că este un lucru corect, dar trebuie să fim de această dată foarte atenţi la construirea acestei legi. Dacă rămâne la pachet, atunci vom fi iarăşi vulnerabili. Trebuie să învăţăm şi din greşelile trecutului.

Vom fi iar vulnerabili şi aţi văzut cum anumite drepturi au fost transferate de la anumite categorii la alte categorii, nu numai la magistraţi. Atunci nu e o abordare tocmai greşită”, a declarat el după lansarea campaniei „Cumpără românește”, citat de România TV.

Alina Gorghiu propune o lege care să reglementeze exclusiv salarizarea magistraților

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a afirmat că specialiștii din cadrul ministerului au întocmit o analiză și au prezentat-o premierului Marcel Ciolacu. Aceasta conține propunerea instituirii unei legi distincte pentru reglementarea salarizării în domeniul justiției, printre alte aspecte.

Argumentul său a fost că această sugestie a apărut în contextul existenței numeroaselor hotărâri judecătorești privind drepturile salariale ale magistraților. Prin adoptarea unei astfel de legi, s-ar putea stabili un punct de plecare (T0) în această chestiune.

„Nu vă ascund că discuţia cu privire la hotărârile judecătoreşti pe care le-au obţinut pe drepturi salariale magistraţii, această temă a suscitat foarte mult interes, mai ales în ultima vreme de când în spaţiul public se vehiculează tot felul de sume de bani care trebuie plătite de statul român magistraţilor.

Eu nu fac parte din categoria celor care diabolizează sistemul judiciar, nu fac parte nici din categoria celor care laudă sistemul judiciar la modul general şi nu vede că sunt şi anumite probleme. Însă trebuie făcută de acest Executiv o diagnoză corectă.

Avem litigii. Sigur din toate litigiile de muncă, aţi văzut că litigiile cu magistraţi sunt sub 4%, dar avem un număr semnificativ de litigii, anumite sume de bani care trebuie achitate magistraţilor ca urmare a unor hotărâri judecătoreşti”, a declarat Alina Gorghiu, miercuri, în Parlament.

Marcel Ciolacu a salutat inițiativa legislativă privind pensiile de serviciu

Tot miercuri, Marcel Ciolacu a spus că iniţiativa legislativă privind pensiile de serviciu, adoptată miercuri de către Senat, conţine amendamente „corecte, legitime şi de bun simţ”.

De asemenea, premierul a susținut că inițiativele nu ar mai trebui să ridice probleme în ceea ce priveşte constituţionalitatea proiectul de act normativ.

„Urmează săptămâna viitoare să fie trecute prin Camera Deputaţilor. Am şi avut discuţia cu domnul preşedinte Simonis, ca şi urgenţă legislativă. Este posibil să fie din nou atacată. Trăim în democraţie şi într-un stat de drept. Din punctul meu de vedere, în acest moment, nu ar trebui să mai existe nicio problemă. Toate modificările sunt unele corecte, legitime şi de bun simţ”, a declarat el.

Șeful social-democrat a spus și că proiectul de lege privind pensiile generale va trece prin Parlament. Acest lucru se va întâmpla până la finalul acestui an, potrivit premierului.

Amintim că Senatul a adoptat miercuri modificările la proiectul de lege privind pensiile de serviciu. Au fost înregistrate 89 de voturi „pentru”, 16 „împotrivă” şi o abţinere. Acestea vizează punerea actului normativ în acord cu decizia Curţii Constituţionale.

Decizia a venit după ce inițiativa legislativă a fost respinsă de către judecătorii constituţionali. Senatul este primul for sesizat pe proiectul de lege, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Totodată, biroului permanent al Camerei Deputaţilor a decis ca raportul comisiilor de constituționalitate, buget şi muncă ale Camerei să emită raportul pe proiectul privind pensiile speciale. Termenul stabilit a fost de luni, ora 14:00. Conducerea Camerei a hotărât că iniţiativa legislativă va intra la vot final tot în plenul de luni, ora 17:00.