România susține necesitatea creării unui Grup de Sprijin pentru Republica Moldova

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunțat, luni, că România va susţine aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE), de aceea, Guvernul de la București susține necesitatea creării unui Grup de Sprijin pentru Republica Moldova, care să reunească experți din serviciile Comisiei Europene (CE).

Anunțul său a fost făcut după ce s-a întâlnit cu ministrului Afacerilor Interne din Republica Moldova, Ana Revenco.

„Stabilitatea și securitatea Republicii Moldova reprezintă pentru România o prioritate de grad zero! Acesta este mesajul pe care i l-am transmis astăzi ministrului moldovean al Afacerilor Interne, Ana Revenco. Am dat asigurări că Republica Moldova va avea mereu în România un partener necondiționat care îi oferă sprijin concret în efortul de aderare la Uniunea Europeană, inclusiv pe dosarele ce țin de domeniul Afacerilor Interne.

Mai mult, România susține necesitatea creării unui Grup de Sprijin pentru Republica Moldova, care să reunească experți din serviciile Comisiei Europene. Și punem la dispoziția Guvernului de la Chișinău expertiza pe care o avem în negocierile de integrare în familia statelor europene”, a scris, luni, Marcel Ciolacu pe contul lui de Facebook.

Uniunea Europeană este gata să sprijine aderarea Republicii Moldova

De altfel, președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a transmis că Uniunea Europeană este gata să sprijine aderarea Republicii Moldova. Ra a spus acest lucru într-un mesaj video adresat participanților la cea de-a 10-a sesiune a Adunării Parlamentare a Parteneriatului Estic (AP Euronest). Evenimentul s-a deschis oficial, luni, la Chișinău.

Roberta Metsola a declarat atunci că Adunarea Parlamentară ‘Euronest’ s-a dovedit un bun exemplu despre cum diplomația parlamentară poate să dea roade.

„Ne uitam cu speranță către viitor și vă asigur că Parlamentul European rămâne pe deplin angajat în sprijinirea Parteneriatului Estic. Vă respectăm și suntem gata să vă sprijinim în realizarea aspirațiilor dumneavoastră în relația cu Uniunea Europeană”, a zis ea, potrivit deschide.md.

În jur de 100 de oficiali din țările Parteneriatului Estic și membri ai Parlamentului European au venit la Chișinău pentru a participa la cea de-a 10-a sesiune a Adunării Parlamentare Euronest. Evenimentul a reunit parlamentari din Republica Moldova, Armenia, Azerbaidjan, Georgia și Ucraina, precum și membri ai Parlamentului European.

Potrivit informațiilor transmise de către Parlamentul de la Chișinău, discuțiile oficialilor s-au axat pe consecințele invaziei Federației Ruse în Ucraina, provocările din domeniul securității, integrarea economică, precum și securitatea energetică.