Marcel Ciolacu: Stabilitatea este asigurată de primari și președinții de CJ

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat joi că stabilitatea în administrația românească rămâne un aspect crucial, în contrast cu schimbările frecvente din conducerea guvernului. În cadrul dezbaterii „Comunități Europene pentru România”, Ciolacu a adăugat că această stabilitate este asigurată de primari și președinții de Consilii Județene, care au mandate de 4 ani.

Acesta a evidențiat schimbările frecvente de prim-miniștri, el fiind al zecelea într-o serie de astfel de schimbări.

„Nimic nu se poate implementa în România fără cea mai stabilă structură a administrației românești, administrația locală. Fără primari, președinții de Consilii Județene, care sunt stabili pentru 4 ani. Prim-miniștrii, ați văzut, că se schimbă unul pe an, eu sunt al zecelea în această serie de prim-miniștri, și eu o să mă schimb cât de curând, fiindcă mandatul este până la sfârșitul anului”, a declarat premierul.

Marcel Ciolacu a subliniat că guvernul trebuie să vină cu strategii și reforme care să respecte regulile clare de transparență ale Uniunii Europene (UE). De asemenea, a accentuat importanța fondurilor europene pentru stabilitatea economică a României și a avertizat asupra consecințelor grave ale pierderii accesului la aceste fonduri.

„Eu, ce îmi doresc în primul și în primul rând este o normalitate europeană. Încă ne chinuim să găsim politic acea stare care să creeze o normalitate în România. Calea cu populismul, calea cu trebuie să mergem la Bruxelles, să batem cu pumnul în masă ca să obținem a numite lucruri sau să ne facem auzit, sau să facem vreun miting în față la Comisie, la Consiliu, nu reprezentă pe nimeni și nu reprezintă un popor precum România”, a declarat premierul.

Marcel Ciolacu, Guvern
SURSA FOTO: Guvernul Romaniei

Premierul spune că trebuie evitate conflictele interne

Marcel Ciolacu a evidențiat și importanța unei abordări serioase și unite în politică, subliniind necesitatea unei voci unitare la nivelul UE și necesitatea evitării conflictelor interne.

„Oamenii politici trebuie să fie mai serioși, mai uniți”, a declarat Ciolacu.

De asemenea, a punctat că întotdeauna „ne-am dus cu lecțiile nepregătite, fără să știm foarte clar ce ne dorim” și ulterior s-a încercat repararea a „ceea ce noi singuri ne-am asumat și am semnat în fața Comisiei”.

În opinia sa, acest lucru trebuie să înceteze, dar și disputele politice, între forțele democratice. Marcel Ciolacu a mai spus că „avem o justiție consolidată, o democrație consolidată și trebuie să intrăm într-o zonă de construcție pentru România”.

Marcel Ciolacu a pus în evidență, de asemenea, că principala componentă a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) sunt reformele, care sunt esențiale pentru sustenabilitatea economică a României. Astfel, accesul la fondurile europene și implementarea reformelor sunt cruciale pentru evitarea unei prăbușiri economice.

„Sustenabilitatea economică a României, în acest moment, se bazează pe fondurile europene. Când țipă câte unul pe stradă, sau la TV sau în Parlament, trebuie să le răspundem foarte clar că România se prăbușește dacă nu mai are acces la fondurile europene și dacă nu implementează reformele UE. Cu toţii ne-am dorit o ţară ca afară, eu sunt unul dintre cei care la aderare şi după Revoluţie cel mai important lucru a fost să merg în afară”, a mai spus premierul.