România, în linie dreaptă pentru independența energetică. Marcel Ciolacu a reacționat după adoptarea Legii offshore

Așadar, președintele PSD a spus în plenul Camerei Deputaţilor că statul român va încasa „60% din valoarea gazelor din Marea Neagră”, acum că Legea offshore a fost adoptată.

„Astăzi s-a votat Legea offshore. Nu aş vrea să mă refer foarte mult nici la trecutul îndepărtat, nici la trecutul mai apropiat, când a existat o majoritate parlamentară ca să treceţi această lege. Nu aţi făcut acest lucru. Îmi pare rău, pentru lucrurile majore care se întâmplă în România, întotdeauna PSD trebuie să vină să intervină şi să rezolve problema. Cu adevărat, România din acest moment a intrat în linie dreaptă pentru independenţă energetică. Acesta este lucrul cel mai important”, a declarat Marcel Ciolacu.

De asemenea, acesta a subliniat că țara noastră „va deveni un jucător regional important” în momentul în care va scoate „primul metru” din investiție.

„Din momentul în care vom scoate primul metru, prima moleculă din această investiție, România va deveni un jucător regional important. Restul, cu tot respectul, e can-can”, a conchis președintele PSD.

Ministrul Energiei spune că veniturile din legea offshore trebuie să se ducă către investiții

La rândul său, Virgil Popescu a declarat în cadrul dezbaterilor privind proiectul legii offshore din comisiile de specialitate din Camera Deputaților, că veniturile suplimentare ar trebui direcționate către investiții care să stimuleze consumul de gaz.

„Vorbim despre veniturile suplimentare care se vor încasa din legea offshore, probabil începând cu sfârşitul anului 2026. Da, avem nevoie de reţele de gaze, avem nevoie să consumăm cât mai mult gaz în România şi să pregătim consumul şi investiţiile care necesită consum de gaz în România ca să absorbim cât mai mult gaz din rezervele noastre, ca să nu se ducă gazul în alte părţi.

De aceea, cred că veniturile din exploatarea gazelor din Marea Neagră şi din perimetrele onshore de adâncime trebuie să se ducă către investiţii care să stimuleze consumul de gaz. Lucrurile sunt foarte evidente”, a explicat Virgil Popescu.

El a adăugat că această soluţie pentru investirea veniturilor este mai bună decât cea propusă de USR, care a avansat ideea ca aceşti bani să se ducă în pilonul II de pensii.