Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a arătat că rectificarea bugetară este una pozitivă, ceea ce este un lucru îmbucurător.

„Este gata rectificarea, aşteptăm întâi să închidem zona cu energie, cum e şi normal”, a spus Ciolacu, la Palatul Parlamentului.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, rectificarea bugetară nu poate fi adoptată de Guvern, chiar dacă este pozitivă, până când nu există şi legislaţia secundară pentru zona de energie.

Despre faptul că prima rectificare bugetară din acest an este una pozitivă a vorbit și premierul Nicolae Ciucă. Acest lucru a fost confirmat inclusiv de preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu.

„Vestea bună este că este o rectificare bugetară pozitivă şi că lucrurile sunt pe final. În foarte scurt timp, vom avea şi deznodământul cu rectificarea, însă mă bucur că veştile de la Guvern sunt bune”, a declarat Alina Gorghiu.

Trebuie spus, însă, că rectificarea bugetară nu este pe placul opoziției. Deputatul Claudiu Năsui a susținut că este un dezastru care arată că PSD și PNL nu vor să oprească creșterea galopantă a cheltuielilor bugetare.

Care ministere primesc cele mai mari sume la rectificare?

Potrivit surselor din interiorul Guvernului, cele mai mari sume merg la Ministerul Muncii – 6,77 miliarde lei, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – 2,7 miliarde lei, Ministerul Energiei – 2,4 miliarde lei și Ministerul Transporturilor – 2 miliarde lei.

Pe de altă parte, cea mai mare rectificare are loc la Ministerul Sănătății – 283 milioane lei, Ministerul Culturii – 51,9 milioane lei și Ministerul Afacerilor Interne – 40 milioane lei. De asemenea, Administrația Prezidențială, care a solicitat 16,46 milioane lei, primește ceva mai puțin, doar 15,45 milioane lei.

Senatul care a solicitat 19,77 milioane lei, primește doar 3,79 milioane lei. O scădere va avea loc și la Camera Deputaților, care solicitase 20 de milioane lei în plus, dar Ministerul Finanțelor a decis o scădere de 2,86 milioane lei. De asemenea, Secretariatul General al Guvernului va primi 231 milioane lei în plus, deși solicitase o majorare de 2,066 miliarde lei.

Aceeași situație se repetă la Înalta Curte care a cerut 15,24 milioane lei, dar îi vor fi tăiate 3,28 milioane lei. Ministerul Energiei ar urma să primească doar 2,4 miliarde de lei, deși solicitase o sumă mult mai mare, 31 de miliarde lei, având în vedere schema de plafonare și compensare a facturilor.

Ministerul Educației primește mai puțini bani decât solicitase

Și la ministerul Educației, deși fuseseră solicitați 668 milioane lei, ministerul condus de Sorin Cîmpeanu va primi mai puțin, 542 milioane lei mai exact. La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, care solicitase o suplimentare de 17,2 miliarde lei, va primi doar 2,7 miliarde lei.

Pe de ală parte, bugetul Ministerului Apărării Naționale rămâne neschimbat, iar ministerul Familiei și Tineretului primește în plus 13 milioane lei, chiar dacă nu a cerut o suplimentare. Ministerul Finanțelor a solicitat 99,2 miliarde lei, dar suplimentarea bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale de stat va fi de 28,2 miliarde lei.

Nu în ultimul rând, bugetele pentru bunuri și servicii vor fi reduse cu un total de 540 milioane lei, conform propunerii Finanțelor.