Guvernul nu dorește să impună plafonări la prețurile alimentelor românești

Premierul Marcel Ciolacu crede că Guvernul nu ar trebui să impună eventuale plafonări la prețurile alimentelor românești, chiar dacă își dorește să le protejeze.

„Aceste lucruri şi discuţii, se poartă instituţional. E aici domnul ministru al Agriculturii, un ministru al Economiei. Dacă se va lua o astfel de măsură, categoric o vom lua cu toţii la masă. (…)

Normal că vreau să protejez producătorii români. Cât timp avem o abordare corectă şi nu încercăm să omorâm producătorii români prin diverse artificii, toată lumea este mulţumită, dar întotdeauna Guvernul trebuie să aibă discuţii, pentru că de aceea ne-aţi ales”, a declarat el în județul Prahova.

Premierul a mai spus că decizia luată de Guvernul României privind plafonarea preţului la alimentele de bază a fost una corectă.

Datele ulterioare au demonstrat-o în mod clar, afirmă Ciolacu.

„Aţi văzut că au fost discuţii că impunem la producători… ce am făcut cu alimentele de bază a fost un lucru corect, ne-a demonstrat şi scăderea inflaţiei şi a avut o adresabilitate a unei părţi din populaţie.

Guvernul trebuie, prin miniştrii de resort sau direct primul ministru, prin cancelarie, să aibă astfel de discuţii cu retailerii, să funcţionăm mai bine.  Ce nu funcţionează cu aruncatul produselor din… mă rog”, a afirmat acesta.

Marcel Ciolacu
Marcel Ciolacu / SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

ANCMMR și AMRCR cer efectuarea unui studiu de caz

Declarațiile premierului vin într-un context în care Asociația Națională a Comercianților Mici și Mijlocii din România (ANCMMR) și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) au subliniat public necesitatea efectuării unui studiu de impact înainte de luarea oricărei decizii privind o nouă plafonare extinsă la toate produsele românești.

Potrivit unui comunicat al asociațiilor publicat marți, ”în zece luni au fost adoptate cinci măsuri de plafonare, se pregăteşte a şasea care le şi întrece. Asociaţia Naţională a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România (ANCMMR) şi Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) apreciază că în contextul în care ministerul Agriculturii a comunicat în spaţiul public despre intenţia de a opera o a şasea plafonare – mult mai extinsă faţă de toate celelalte şi care sa privească toate produsele româneşti – devine critică necesitatea unui studiu de impact”.

În schimb, micii producători au reclamat public condițiile impuse de unele lanțuri de retail de talie mare. Mai mult, există producători români care acuză retailul de comportament abuziv.

Marcel Ciolacu, vizită la fabrica Cris-Tim

Tot miercuri, premierul Marcel Ciolacu a efectuat o vizită la fabrica Cris-Tim. Acesta și-a exprimat dorința de a vedea mai multe companii locale dezvoltându-se într-un mod similar și, în special, de a avea mai multe produse românești de înaltă calitate prezente în marile lanțuri de magazine.

Șeful Execitivului a subliniat că dezvoltarea Cris-Tim va continua, beneficiind de sprijinul guvernamental prin intermediul programului INVESTALIM, conceput pentru a stimula creșterea și competitivitatea producătorilor locali din sectorul alimentar. Mai multe puteți citi aici.