Marcel Ciolacu: România ar putea ajuta Ucraina cu un sistem de apărare anti-aeriană Patriot

Premierul Marcel Ciolacu anunță o iminentă ședință a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) pentru a se decide dacă România trimite sau nu în Ucraina un sistem de apărare anti-aeriană Patriot.

Ciolacă afirmă că decizia se va lua pe baza informațiilor oferite de specialiști, însă lasă să se înțeleagă că răspunsul pentru Kiev ar putea fi unul pozitiv.

„Sunt ferm convins că decizia nu va fi de a slăbi siguranța României”, a precizat premierul.

Premierul Ciolacu a menționat că decizia va fi luată în cadrul CSAT și că nu crede că aceasta va fi influențată de contextul electoral. El a exprimat bucuria sa că Guvernul României este pentru prima dată în afara implicării în campania electorală.

A evidențiat o distincție clară între Guvernul României, coaliția de guvernare și campania electorală, considerând că acest lucru demonstrează consolidarea democrației în România după 30 de ani. Cu privire la discuția cu președintele referitoare la momentul în care se va desfășura CSAT, premierul a afirmat că încă nu a avut loc.

Premierul a subliniat importanța implicării specialiștilor în luarea deciziilor și necesitatea accesului la toate informațiile relevante pentru a se lua cea mai bună decizie în cadrul CSAT. Ciolacu a explicat că, fiind prim-ministru, nu ia decizii în emisiuni publice, ci într-un spațiu instituțional secret, unde ascultă specialiștii și apoi ia decizia împreună cu aceștia.

sistemul de rachete sol-aer patriot
Sistemul de rachete sol-aer Patriot (SURSA FOTO: www.roaf.ro)

Specialiștii vor decide

De asemenea, premierul a subliniat că această discuție nu ar trebui să devină subiect electoral, deoarece ar putea afecta parteneriatele cu NATO și nu ar trebui purtată în spațiul public. Premierul a evidențiat necesitatea unei maturități politice pentru a evita expunerea unor discuții atât de sensibile și importante pentru România și Europa în general în mediul public.

„Va fi o decizie pe care o să o luăm în CSAT. (…) Nu am avut discuția cu președintele când se va face CSAT.

În primul rând trebuie să vorbească specialiștii. Nu înseamnă că dacă un sistem acoperă o parte din Ucraina nu mai acoperă România. Aici e vorba de specialiști, se așează la masă și găsesc cele mai bune soluții, decizia CSAT să se poată lua cu toată informația disponibilă astfel încât să fie cât mai bună. (…)

Nu este o discuție care să devină temă electorală, pentru că ar fi o catastrofă și o abordare necorectă față de partenerii noștri din NATO. Și nu este o discuție pentru a se lua în spațiul public.

Știu, e o discuție care interesează, creează un breaking news, dar cred că am ajuns la maturitatea politică pentru a evita astfel de lucruri în situații atât de importante nu doar pentru România, ci pentru întreaga Europă” a spus premierul Ciolacu.